Artiştii de la „Ştefan Luchian” sărbătoresc prin „Săptămâna Iei”

S-a tot vorbit şi sărbătorit până acum Ziua Iei în România, în special vara şi fără o neapărată legătură cu avenimente istorice. Acum, însă, elevii artişti de la Liceul „Ştefan Luchian” din Botoşani au găsit o potrivire perfectă unei astfel de celebrări. Aşa se face că la nivelul Consiliului Elevilor s-a stabilit ca în săptămâna Unirii Mari tot poporul din liceu să vină îmbrăcat în ie la ore. Iar profesorii, ascultători din fire, s-au conformat. De aceea, în liceul botoşănean de artă, în aceste zile sare în ochi ia românească, semn al bucuriei şi sărbătorii pe care o reprezintă Ziua Naţională şi Centenarul pe care îl aduce în acest an.
De la clasa 0 până la clasa a XII- a orele au devenit un adevărat periplu de modă cu motive naţionale, iile fiind însoţite adesea de ilice, catrinţe şi chiar opincuţe.

„A fost ideea elevilor, este adevărat, iar noi, profesorii, am achiesat imediat. Iniţial am fost niţel sceptică în ceea ce priveşte conformarea tuturor elevilor, însă luni am fost foarte plăcut surpinşi când i-am văzut şi pe cei mici şi pe cei mai mari ce frumos au venit îmbrăcaţi.”, ne-a declarat Cristina Roşu, profesorul consilier educativ al Liceului Luchian, care nu şi-a ascuns dorinţa de a păstra Săptămâna Iei în aceeaşi perioadă şi în anii şcolari viitori şi, de ce nu?, de a transforma ia în piesa de bază a uniformei Liceului „Ştefan Luchian”.
Costumaţia aleasă se potriveşte perfect cu celelalte evenimente organizate de artişti în cinstea Marii Uniri, concertele, simpozioanele şi dezbaterile fiind prezente în mai toate zilele săptămânii.