ASTĂZI: Ziua Culturii Naționale marcată prin mai multe evenimente

Ziua Culturii Naționale va fi marcată astăzi prin mai multe evenimente, majoritatea online.

La ora 9.00, primarul Cosmin Andrei va depune jerbe de flori la statuia poetului din fața Teatrului și din Parcul Mihai Eminescu.

La ora 10.30 , la bisericuta familiei Eminovici de la Memorialul Ipotesti, va avea loc un Te Deum urmat de depuneri de coroane la monumentul poetului.

O ceremonie similară va avea loc la ora 11.30 la biserica Uspenia din municipiul Botosani, in care a fost botezat Mihai Eminescu.

Uniunea Scriitorilor din România- filiala Botoșani, Fundația Hyperion- Caiete Botoșănene va depune coroane la bustul lui Eminescu din Piata Revoluției la ora 10.30, după care vor prezenta, într-o întâlnire restrânsă, nr 4/2020 al revistei Hyperion, în care sunt antologati poeții supuși sondajului pentru nominalizările la Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu ” pe anul 2020.

O jerbă de flori va fi depusă de președintele CJ, Doina Federovici, la ora 11.30, și la mormântul verișoarei Xenia și a mătușilor lui Mihai Eminescu – Fevronia, Olimpiada și Sofia care au viețuit la Mănăstirea Agafton.

Din cauza pandemiei, pentru prima dată în 30 de ani, Gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu ” a fost amânată pentru ziua de 15 iunie 2021.

Și tot in premieră, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează ediția din ianuarie a Zilelor Eminescu online.

De la ora 11.20 are loc o conferință susținută de președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, intitulată Ziua tristă a culturii naționale.
Conferința va fi urmată de discuții pe marginea poeziei de debut din anul 2020 (ora 11.30), la care vor participa membrii juriului pentru acordarea Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu – Opus Primum: Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Alex Goldiș, Mihai Iovănel, Andrei Terian-Dan.

Discuțiile vor fi însoțite de lecturi ale poeților nominalizați pentru premiul din acest an: Lucian Brad, Dumitru Fanfarov, Mircea Andrei Florea, Antonia Mihăilescu, Otay Deniz.

Cel mai important premiu pentru debut, care are și o valoare de 5.000 de lei, va fi acordat la ora 13.00, tot virtual, în mod simbolic.

Va urma, la ora 15.00, ediția din ianuarie a proiectului Poeți în dialog, moderată de Lucia Țurcanu, la care sunt invitați Robert Șerban (Timișoara) și Lucian Vasiliu (Iași) și semnalele editoriale in care va fi prezentată si Colecția Ipotești.

Tot astăzi va fi vernisată expoziția Botoșanii secolului XIX, în holul Muzeului „Mihai Eminescu”.
Activitățile online din programul Zilelor Eminescu, ediția ianuarie 2021, vor putea fi urmărite pe pagina web și pe pagina de Facebook ale Memorialului Ipotești.

La ora 18.00 va fi aprinsa „Flăcării Culturii”, acțiune inițiată la nivel național de Ministerul Culturii. Vor fi iluminate clădiri cu o mare încărcătură culturală: Casa Memorială „Mihai Eminescu” de la Ipotești, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu”, Muzeul Județean de Istorie Botoșani și Biserica Uspenia, cea în care a fost botezat marele poet.
Pe clădirea Muzeului va fi proiectat un colaj de filme realizat pe baza unor fotografii din portofoliul Memorialului Ipotești, „Pe urmele lui Eminescu”.

Activități culturale vor fi organizate, online și de Biblioteca județeană Mihai Eminescu.