Cele mai citite

loader-image
Botoșani
00:35, 20 aprilie 2024
temperature icon 2°C
câțiva nori
Humidity 92 %
Wind 6 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 6 Km/h
Clouds Clouds: 20%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:14
Sunset Sunset: 19:09

Ultimele Știri

Azi e echinocțiul de toamnă. Ce inseamna asta

23 septembrie 2018 | Eveniment

În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie în emisfera nordică are loc echinocţiul de toamnă. Asta înseamnă că toamna vine şi din punct de vedere astronomic şi bineînţeles, meteorologic. Echinocţiul este momentul în care ziua este egală cu noaptea, în orice loc de pe pământ, iar anul acesta are loc astăzi, 23 septembrie, la ora 4:54, ora României.

După echinocţiu, durata zilelor va continua să scadă în emisfera nordică, iar cea a nopţilor să crească, până în jurul datei de 21 decembrie, când va fi solstițiul de iarnă. Ca efect, dacă până acum temperaturile maxime se înregistrau târziu, pe la orele 17:00 – 18:00, după această dată, acestea vor creşte doar până spre orele 14:00-15:00, uneori chiar mai devreme. Totodată, creşterea nopţilor va favoriza temperaturi minime tot mai scăzute.

Echinocțiul reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Acest context face ca Soarele să răsară și să apună chiar în punctele cardinale est și vest.

Există două astfel de fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă.

Echinocţiul de toamnă are loc când Soarele traversează Ecuatorul din emisfera nordică în cea sudică, moment în care longitudinea aparentă a Soarelui este de 180 grade. În această zi, în emisfera australă începe primăvara.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri