Cele mai citite

loader-image
Botoșani
07:05, 20 aprilie 2024
temperature icon 4°C
câțiva nori
Humidity 95 %
Wind 6 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 10 Km/h
Clouds Clouds: 16%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:14
Sunset Sunset: 19:09

Ultimele Știri

Calin Popescu-Tariceanu: „Pentru noi, cei de la ALDE, este foarte important sa avem un dialog permanent sa putem lua pulsul mersului economiei de la sursa”

27 februarie 2019 | Politica

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei regrupeaza firme romanesti si straine din diferite domenii, practic din toate sectoarele vietii economice, iar discutia pe care am avut-o s-a purtat aproape exclusiv pe OUG 114.
Am avut posibilitatea sa explic reprezentantilor Coalitiei care a fost scopul pentru care aceasta ordonanta a fost promovata. In primul rand, pe sectorul bancar dorinta noastra de a vedea dobanzi mai abordabile, mai usor de suportat pentru firmele romanesti si pentru persoanele fizice, avand in vedere ca nivelul dobanzilor in Romania e ridicat si de multe ori reprezinta un obstacol atat pentru firme, cat si pentru persoane private de a se finanta pentru nevoile pe care le au.
In domeniul energiei, riscurile care planau la finalul anului trecut de a vedea preturile la gazul natural majorate cu 17% de la 1 ianuarie ne-au determinat, de asemenea, sa plafonam pretul la gaze, pentru consumatorii casnici pentru o perioada determinata conform reglementarilor UE.
Sigur ca sunt si alte sectoare vizate, sectorul asigurarilor, ma refer la adminstratorii de pensii private sau masura referitoare la majorarea salariului minim concomitent cu scaderea unor contributii sociale din partea angajatorilor pentru cei care lucreaza in sectorul constructiilor, avand in vedere dorinta sectorului constructiilor de a aduce munca la negru la suprafata, de a intra in legalitate.
Coalitia, dar nu numai ei, sustin ca aceasta ordonanta, pe langa obiectivele pe care le-am comunicat, are o serie de efecte care sunt, din punctul lor de vedere, criticabile. Am stat sa ascultam punctul de vedere exprimat de fiecare din cei care au reprezentat Coalitia si care au vorbit pentru anumite domenii. Dl Florin Jianu pentru sectorul IMM, altii au vorbit pentru sectorul bancar sau pentru sectorul energetic.
A fost un dialog foarte util. I-am pus la curent si cu demersurile pe care le-am realizat pana in acest moment, intalnirile succesive pe care le-am facut cu conducerea BNR, cu Asociatia Romana a Bancilor, cu firmele din energie, au venit pe un teren care, cel putin pentru noi, era familiar. Cunoastem acum mai bine care sunt problemele pe care le-au ridicat.
De asemenea, ce au reliefat, in legatura cu OUG 114, ca nu a fost o consultare, un dialog real inainte de adoptarea OUG si ar dori ca pe viitor, si sunt de parere ca asa ar trebui facut si pe viitor, o adevarata consultare. Sigur ca la nivelul Guvernului, iar aici nu e niciun fel de critica, au existat anumite considerente pentru care aceste masuri au fost adoptate prin OUG. Dupa cum stiti, OUG e in dezbatere, a fost azi la comisia de buget finante si comisia economica, pentru ca altfel maine ajunge la termenul de 45 de zile de adoptare tacita, urmand sa ajunga la Camera Deputatilor. O sa astept concluziile colegilor mei senatori de la cele doua comisii sa vedem daca au fost depuse amendamente, ce amendamente au fost depuse pentru a face anumite ajustari, reglajul fin. Dar ce va pot spune e ca OUG nu va fi abrogata sub nicio forma, pentru ca am vazut tot felul de comentarii si sugestii cum ca Ordonanta ar putea sa fie abrogata. Nu va fi abrogata, dar anumite modificari sigur ca se pot face daca din aceste discutii si consultari, pe baza unor analize, rezulta solutii mai bune.
Urmeaza sa am o intalnire cu conducerea grupului Renault Dacia acum.
Intrebari si raspunsuri
Reporter – Ati avut o discutie cu ministrul de Finante, dl Teodorovici, pentru ca spunea ceea ce sustineti si dvs, faptul ca pot fi aduse modificari la proiect…
Calin Popescu-Tariceanu – Nu am vorbit, dar o sa vorbesc, o sa ii transmit dlui Teodorovici si celorlalti colegi din guvern am sa le transmit remarcile care au fost facute si punctul nostru de vedere, al meu si al colegilor din ALDE.
Reporter – Aveti cumva semnale ca unele dintre taxele sau suprataxarea pe diferite domenii poate fi eliminata? Spre exemplu, taxa pe active financiare?
Calin Popescu-Tariceanu – Nu. Dar nici nu urmarim acest lucru. Si BNR si Asociatia Romana a Bancilor ne-au explicat, unii chiar se asteptau ca guvernul sa ia o astfel de masura. Discutia nu e de taxa in sine, ci de nivelul ei. Nivelul s-ar putea modifica, in sensul scaderii.
Reporter – Cum lucreaza coalitia de guvernare pentru eventuale modificari la OUG 114, pentru ca dvs ati avut intalnirea cu Asociatia Romana a Bancilor saptamana trecuta, dl Eugen Teodorovici ne-a spunea ieri seara ca pe partea de energie nu vrea sa se exprime si as fi vrut sa va intreb daca in vreun fel cei din PSD se ocupa de eventualele modificari in sectorul bancar si dvs pe….
Calin Popescu-Tariceanu – Nu ne-am repartizat sarcinile pentru ca avem in cadrul coalitiei responsabilitati as spune identice. Am facut noi aceasta prima etapa, prima runda de consultari si probabil ca vom mai face impreuna la nivelul coalitiei, daca PSD o sa decida sa faca una separat. Vreau sa fie foarte clar, deciziile finale le luam impreuna in privinta tuturor domeniilor.
Reporter – V-ati impus si un termen in care veti lua aceasta decizie?
Calin Popescu-Tariceanu – Nu.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri