Câteva ZECI de localități din județul Botoșani vor beneficia de gaz

Am participat joi, 21 ianuarie 2021, alături de președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Valea Prutului Fr Nord”, Relu Târzioru, la o nouă discuție la Transgaz privind marele proiect de extindere a rețelei pe traseul Botoșani-Săveni-Darabani.

Cu bucurie pot să vă transmit că discuția a fost extrem de bună, iar pașii de urmat sunt foarte clari.
Transgaz dorește să finanțeze lucrarea la magistrală în cadrul unui proiect mare, sincronizat cu rețelele din interiorul localităților, pentru a nu repeta erorile din proiectul Hârlău-Bucecea. Componenta de rețele din interiorul localităților, conform legislației, revine fiecărei administrații locale (comună, oraș). Acestea trebuie să înceapă cât mai repede redactarea și depunerea de proiecte pentru fonduri europene pe acest capitol.

În cel mai scurt timp va trebui să informăm Transgaz cu privire la nivelul de cerere din partea localităților și a consumatorilor finali. Mai exact, cât de mulți consumatori (locuințe, instituții) doresc să se racordeze la rețeaua de gaze naturale. Este nevoie de această informație esențială pentru documentația tehnico-economică care va sta la baza proiectului propriu-zis.

Cu surprindere, și multă responsabilitate, vă pot spune că în 2023 magistrala de gaze ar putea să fie trasă pe întregul traseu. Trebuie doar să ne mișcăm inteligent și să NU MAI PIERDEM TIMP. Astfel, vom face primii pași concreți:

În următoarele două săptămâni vom avea o sedință cu toți membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Valea Prutului Fr Nord” de pe traseul viitoarei magistrale de gaze. Este vorba despre primarii din localitățile ̦̆, ̆, ̦, ̆, ̦̦, ̦, , ̦̆, ̦̆, ̦̆, ̂, ̦, , ̦̆̆, , , ̦̆, ̦̆̆ , , ̆, ̆, ̦, ̆, , ̦, ̦, ̦̆ ̦ . Îi rog pe primari încă de pe acum să ia demersul foarte în serios, să identificăm viitorii abonați, pentru că ar putea fi ultima noastră șansă să dezvoltăm un asemenea proiect.
Personal, îmi ofer tot sprijinul și toate cunoștințele primăriilor care doresc să depună proiecte, astfel încât acestea să fie făcute foarte repede și foarte bine.