Costel Șoptică: “Ministerul Finanțelor Publice şi ANAF-ul nu văd pădurea din cauza copacilor”

Ministerul Finanțelor Publice şi ANAF-ul nu văd pădurea din cauza copacilor, asta în contextul în care conducerea celor două instituţii este preocupată de îndeplinirea expresă a unor ordine politice, în timp ce problemele majore ale sistemului de colectare şi administrare a finanţelor publice sunt total neglijate.

La sfârşitul lunii mai semnalam domnului Ministru al Finanţelor faptul că sistemul informatic al ANAF se află la un pas de colaps având în vedere că acesta funcționează în prezent la 99,99 % din capacitatea sa, asta după ce în luna martie a anului curent a avut loc un incident ce s-a soldat cu pierderea unui volum imens de date fiscale. Tot atunci, solicitam clarificări privind stadiul de realizare şi implementare al noului sistem informatic pentru care în anul 2013 s-a contractat un împrumut de la Banca Mondială în valoarea de 70 de milioane de euro, termenul proiectului de Modernizare a Administraţiei Fiscale din România fiind martie 2019.

Deşi, sistemul ANAF face parte din infrastructura critică a României, am constatat în urma răspunsului primit de la Ministerul Finanțelor că „ în prezent se derulează o analiză aprofundată privind priorităţile IT care să corespundă nevoilor actuale de modernizare a Agenţiei”. Practic, ei singuri confirmă faptul că nu întreprind nimic în acest sens, că nu este o preocupare majoră a lor în aceste momente, iar episoade ca cele din martie se pot repeta oricând.

Mă întreb la ce îţi trebuie o analiză aprofundată când sistemul funcționează la capacitate maximă 99.99% , este în funcţiune din anul 1998, iar Curtea de Conturi evidenţia faptul că ANAF deţine o infrastructură IT şi de comunicaţii învechită şi neperformantă. În această perioadă de depunere on-line a Declarației Unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale putem înţelege, dar nu putem accepta faptul că: „ Declaraţiile on-line se depun la etajul 2”, iar principalii responsabili de acest fapt se ocupă de vendete politice.