Criminalitate economică de milioane

Activităţile efectuate de către poliţişti pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de natură economico-financiară s-au axat în principal pe combaterea faptelor ilegale grave din economia judeţului, obiectivul prioritar de acţiune fiind asigurarea unui climat de legalitate în sfera afacerilor.

La nivelul judeţului Botoşani au fost desfășurate activităţi pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii comise în domeniile contrabandei, traficului și comerțului ilegal cu ţigarete şi produse din tutun, precum şi producerii şi comercializării alcoolului şi băuturilor alcoolice.

În anul 2019, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au organizat şi efectuat 47 de acţiuni poliţieneşti,  în cadrul cărora au fost efectuate un număr de 94 de percheziţii domiciliare, au fost constatate şi aplicate un număr total de 341 de sancţiuni contravenţionale în cuantum total de 720.765 lei, fiind confiscat/indisponibilizat numerar şi bunuri în valoare totală de 601.873 lei.

În cadrul dosarelor penale instrumentate în perioada de referinţă, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au aplicat măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 3.833.510 lei, recuperând totodată în numerar sau cont bancar prejudicii cauzate în cuantum total de 871.460 lei.

Ca urmare a activităţilor efectuate, au fost confiscate/indisponibilizate peste 1.020.980 de ţigarete şi 916 de litri de alcool şi 6 autovehicule, valoarea totală a bunurilor indisponibilizate depăşind 660.000 lei.

În urma activităţilor desfăşurate de poliţişti pentru îndeplinirea obiectivelor propuse și pentru prevenirea şi constatarea  infracţiunilor, precum și a altor fapte ce se pot produce la regimul armelor, muniţiilor, materialelor explozive şi substanţelor fitosanitare, au fost aplicate 49 de sancţiuni contravenţionale, valoarea acestora depăşind suma de 21.000 de lei.

Totodată, cu ocazia activităţilor specifice desfăşurate au fost confiscate 17 de arme letale şi 12 arme neletale, precum şi 347 de elemente de muniţie, deţinute în mod ilegal.