Deputatul Marius Budăi: 5 întrebări pentru ministrul finanțelor, Vasile Câțu

În cadrul audierilor din noiembrie 2019, Ministrul Finanțelor Publice Vasile Cîțu a vorbit despre transparență totală la ministerul pe care îl conduce. Deputatul Marius Budăi, fostul ministru muncii,  spune că Vasile Câțu minte.

„A mințit. S-a dovedit că nu a fost așa. Jurnaliștii i-au solicitat să spună explicit dacă se va mări punctul de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020, dacă vor fi dublate alocațiile și dacă salariile dascălilor vor crește din septembrie. Jurnaliștii au primit drept răspuns o bâlbâială penibilă.
La audierile de săptămâna viitoare în cadrul Comisiilor reunite pentru Buget-Finanțe voi proceda astfel. Îi voi pune domnului ministru Vasile Cîțu cinci întrebări pe care i le spun încă de pe acum ca să se pregătească:
1. Răspundeți cu da sau nu – Promiteți în fața românilor că veți mări punctul de pensie cu 40%(de la 1265 de lei la 1775 de lei) începând cu data de 1 septembrie 2020, veți dubla alocațiile de stat pentru copii și veți crește salariile dascălilor din septembrie?
2. Nu vi se pare prea mare tupeul ca după ce ați aruncat economia în prăpastie în doar 3 luni să veniți și să vă văitați de greaua moștenire?
3. Veți publica lista cu firmele care au primit rambursări de TVA și veți specifica pentru câte din aceste firme s-au verificat dosarele de rambursare TVA conform tuturor procedurilor legale?
4. Veți oferi jurnaliștilor și opiniei publice lista cu primăriile care au primit bani de la guvern prin PNDL și alte programe de dezvoltare locală în ultimele 3 luni?
5. Dacă Guvernul din care faceți parte spune că a prins în bugetul anului 2020 (cu un deficit de 3,6% din PIB) creșterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020 și mărirea salariilor profesorilor de la aceeasi dată, cum se face că deficitul estimat de Comisia Europeană pentru 2020 este de 4,9% din PIB iar Consiliul Fiscal estimează 4,8% din PIB pentru același an?
Domnule Ministru Vasile Cîțu, sper că veți veni la audieri cu lista completă privind rambursările de TVA, cu lista completă privind banii acordați primăriilor și le veți oferi opiniei publice. Sper că veți oferi răspunsuri clare seniorilor și dascălilor noștri privind creșterile de venituri angajate.
Altfel, consider că nu veți rămâne decât un piroman care după ce dă foc casei se vaită că îi dau pompierii amendă. Iar dacă nu veți oferi răspunsuri clare în fața noastră și a presei, veți rămâne un Al Capone cu bugete duble, un mare minicinos și demagog.” a scris deputatul Marius Budăi pe pagina sa de Facebook.