DSVSA: Focarele de pestă porcină africană la porcul domestic au fost stinse

DSVSA informează că cele două focare active de pestă porcină africană care evoluau la suinele domestice din exploataţii non-profesionale, în Unitatea Administrativ Teritorială Santa Mare, au fost stinse în data de 06.10.2020, astfel încât județul Botoşani devine liber la această boală. Actele de stingere oficială a bolii au fost comunicate tuturor instituţiilor membre în Centrul Local de Combatere a Bolilor Botoşani, precum şi la Unitățile Administrativ Teritoriale și Cabinetele veterinare din zona infectată, cu privire la ridicarea tuturor restricțiilor.

„Î​n contextul evoluției alarmante a Pestei Porcine Africane pe teritoriul României, se impune asigurarea unei permanente stări de alertă în activitatea de prevenire și combatere a bolii, atât prin intervenția serviciilor veterinare cât și prin colaborarea deținătorilor de porcine.”declară Mihai Țurcanu, directorul DSVSA Botoșani.

D.S.V.S.A Botoşani reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, că orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităților sanitare veterinare. Aruncarea cadavrelor de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționată inclusiv penal.

„În situaţia în care se confirmă suspiciunea de PPA , toate animalele suspecte trebuie ucise și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către D.S.V.S.A Botoşani conform legii la adevărata valoare de piață.

D.S.V.S.A Botoşani, solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de – prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreții.

În județul Botoşani continuă să rămână active 8 focare de pestă porcină africană la mistret pentru care măsurile de combatere sunt luate de către administratorii Fondurilor Cinegetice afectate, cu menținerea restricţiilor specifice pentru prevenirea transmiterii virusului de la mistreț la porcul domestic.

Informăm deținătorii de ovine și caprine ca începând cu data de 01.10.2020, județul Botoşani a devenit liber la Scrapia Clasică Ovină, prin stingerea ultimului focar activ la o exploataţie non profesională din comuna Suharău. În aceste condiții se reia circulația liberă a ovinelor și caprinelor, inclusiv către Centrele de Colectare Ovine autorizate sanitar veterinar pentru activități de export în țări terțe sau pentru comerț intracomunitar, cu respectarea tuturor obligaţiilor legale privind efectuarea transportului de animale. ” declară Mihai Țurcanu, directorul DSVSA Botoșani.
Distribuie acum!00