Educație juridică pentru tineri: ”Faptele mele și consecințele acestora”

Ieri, la Colegiul Economic ” Octav Onicescu”, a avut loc o activitate de promovare a culturii juridice, menită să încurajeze respectul față de lege și atitudinea civică în rândul tinerilor. Astfel, sub sloganul ”Faptele mele și consecințele acestora”, doamna Colescu Anca, profesor și consilier juridic, i-a introdus pe elevii clasei a XII a B – dirig. Iosub-Georgescu Alina, în noțiuni elementare de drept, cu referiri concrete la viața de zi cu zi . Activitatea a fost una de tip debate, elevii fiind încurajați să își exprime liber ideile, să adreseze întrebări și să își clarifice nelămuririle. Au fost prezentate noțiuni elementare din Codul Penal și Civil, cu accent pe consecințele juridice ale faptelor ce contravin principiilor morale. De asemenea au fost analizate cazuri concrete cu caracter antisocial din școli, implicațiile penale ale acestora.

” Societatea actuală este guvernată de principiul respectării normei de drept, astfel că fiecare cetățean este obligat să cunoască noțiuni elementare din domeniul juridic. În calitate de dirigintă a unor tineri aflați oarecum la începutul drumului în viață, am considerat oportună o astfel de activitate care să îi pregătească pentru devenirea lor ca oameni responsabili și etici. ”- prof. Iosub –Georgescu Alina.

Feed-back-ul elevilor este unul pozitiv, aceștia manifestând interes și o atitudine activă pe tot parcursul dezbaterii, ceea ce confirmă disponibilitatea și dorința lor pentru astfel de activități:
”Activitatea de astăzi a fost una interesantă și chiar nu mă așteptam să mă captiveze. Am aflat lucruri noi legate de codul penal pe care nu le știam până acum. Am învățat că orice faptă ilegală comisă, indiferent de gravitatea ei, va fi pedepsită. Din păcate timpul nu a fost de partea noastră dar sunt mulțumită de felul în care s-a desfășurat dezbaterea și m-aș bucura dacă astfel de întâlniri s-ar ține mai des în licee.”- Alexoaie Ionela Cătălina elevă în cls a XII a B
Partener media al activității este Centrul Europe Direct Botoșani.