Este Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

Cutremure, inundații, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase (secetă, înzăpeziri, grindină, îngheț, furtuni, viscol) sunt dezastre naturale care pot avea efecte grave asupra oamenilor, bunurilor acestora și mediului înconjurător.

„Având în vedere dispunerea geografică, judeţul Botoşani este expus majorităţii categoriilor de hazarde naturale care se pot produce, iar statisticile arată că, în ultimii ani, calamităţile naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au crescut, atât în intensitate, cât şi în frecvenţă,” arată ISU Botoșani într-un comunicat.

În Botoşani, cele mai mari dezastre au fost reprezentate de inundaţiile din 2008 şi 2010, dar şi înzăpezirile de la sfârşitul anului 2012 şi începutul anului 2013. Nu poate fi omisă seceta din ultima perioadă.

Apărarea împotriva riscurilor implică cunoaşterea lor, dar şi a comportamentului înaintea, pe timpul sau după producerea unei situaţii de urgenţă generate de categoriile de dezastre naturale. Din aceste motive, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani derulează permanent acţiuni de informare a populaţiei şi a factorilor de decizie de la nivel local cu scopul creării unor deprinderi de prevenire şi reacţie la dezastrele naturale.

Și la nivel mondial există, dintotdeauna, preocupări pentru promovarea culturii cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea şi pregătirea împotriva dezastrelor.

În anul 1989, prin Rezoluţia nr. 44/236, Adunarea Generală a O.N.U. a desemnat a doua zi de miercuri din luna octombrie, ca fiind „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”. Ulterior, conform Rezoluţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) nr. 56/195 din 21.10.2001 şi nr. 64/200 din 21.12.2009, s-a decis ca, în fiecare an, la data de 13 octombrie, să fie marcată această zi.

Ținând cont de faptul că majoritatea dezastrelor naturale nu pot fi evitate, astăzi, 13 octombrie, pentru siguranța cetățenilor și pentru a limita pierderile de bunuri, , ISU Botoșani a făcut o serie de recomandări adresate cetățenilor și care vizează respectarea regulilor generale de comportare şi măsuri de protecţie în cazul producerii unor calamităţi naturale:

– rămâneţi calmi!;

– stabiliţi din timp un loc de întâlnire și un sistem de comunicare;

– toţi membrii familiei ar trebui să aibă asupra lor în permanenţă, un mijloc de identificare: act de identitate sau pentru minori, un însemn cu date personale.

“Întrucât, în cazul producerii unui dezastru puteţi fi puşi în situaţia de a părăsi urgent locuinţa, este indicat să pregătiţi din timp rucsacul de urgenţă. Acesta trebuie să conţină apă, alimente compacte şi uşoare: cutii de conserve, alimente deshidratate, alimente pentru copii, îmbracăminte şi încălţăminte, un sac de dormit sau pături, o trusă de prim ajutor, articole de igienă, aparat radio cu baterii de schimb, lanternă, telefon mobil, fluier, acte personale, bani”, au mai adăugat reprezentanții ISU Botoșani.

(Visited 6 times, 1 visits today)