Focar de pesta porcină africană la numai 300 de metri de granița cu țară noastră -VIDEO/FOTO

Aparitia focarului de pesta porcina africana la numai 300 de metri de granita cu tara noastra, in zona de frontiera Darabani, a mobilizat autoritatile judetului care au reactivat planuri de masuri pentru prevenirea si combaterea acestei boli pe teritoriul judetului Botosani. Dupa ce marti a vizitat punctele vamale pentru a se asiguira ca sunt pregatite pentru starea de alerta care se mentine de un an si opt luni in judet, astazi prefectul Dan Slincu a convocat comitetul local de combatrere a bolilor, unde s-au trasat noi masuri. Printre altele, au fost instituite interdicţii de vânătoare pentru o perioadă de 30 de zile pe fondurile aflate pe raza localităţilor Horodiştea, Eşanca, Bajura, Conceşti, Cuza Vodă, Păltiniş, Slobozia, Cuzlău şi Darabani, aflate la graniţa cu Republica Moldova.
Primarii localitatilor vulnerabile au fost covocati la o noua sedinta in orasul Darabani . Grav este ca niciuna dintre unităţile administrativ-teritoriale aflate în zona de supraveghere pe fondul focarului de pestă porcină africană din Moldova nu au un spaţiu identificat unde pot fi incinerate animalele dacă boala apare şi pe teritoriul judeţului Botoşani. Doar trei primării din judeţ din totalul de 78 au aviz de la Agenţia pentru Protecţia Mediului pentru o locaţie de acest gen, alte 10 fiind în curs de avizare.

VIDEO:

Ultimele evoluţii ale epidemiei de pestă porcină africană menţin starea de alertă la nivelul conducerii instituţiilor cu rol de prevenire şi control din judeţul Botoşani,.
În punctele de trecere a frontierei vor fi intensificate controalele iar poliţiştii vor efectua controale mixte în vederea identificării transporturilor de carne şi produse din carne, dar şi în târguri în vederea identificării şi interzicerii comercializării animalelor.