FOTO / 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită și la Botoșani

163 de ani de la momentul crucial care a stat la formarea statului unitar român, au fost marcați, astăzi, și de autoritățile județului Botoșani.

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei și o parte dintre consilieri au depus, astăzi, câte o jerbă de flori la cavoul familiei Pisoski din Cimitirul Eternitatea.

Acolo „își doarme somnul de veci” și Nicolae Pisoski, unul dintre marii revoluționari pașoptiști care a influențat decisiv istoria modernă a României.

El este cel care l-a propus pe Alexandru Ioan Cuza drept domn al Moldovei în momentul în care discuțiile dintre deputații aleși în Adunarea electivă în urma divanelor ad-hoc s-au blocat asupra numelui noului conducător al Moldovei.

Potrivit istoricilor, dacă botoșăneanul Nicolae Pisoski nu ar fi făcut această propunere, Cuza nu ar fi fost ales domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859 și nu s-ar fi deschis astfel calea Micii Uniri.

Evenimentul istoric a început cu intonarea imnului de stat, de către elevii Liceului de Artă Botoșani, urmat de un ceremonial militar și religios, urmată de o ceremonie de depunere de coroane la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Bulevardul „Mihai Eminescu”.

Astăzi, în toate Bisericile Ortodoxe Române a fost oficiată slujba de TE DEUM, la finalul căreia clopotele au fost trase timp de un minut, pentru comemorarea celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române.

(Visited 292 times, 1 visits today)