FOTO/VIDEO 140 de absolvenți ai Liceului Dr. Mihai Ciucă din Săveni vor susține examenul de Bacalaureat în condiții de siguranță

VIDEO:

Unitățile de învățământ din județul Botoșani sunt în plin proces de organizare pentru ca elevii care vor reveni în clase, de săptămâna viitoare, să fie în siguranță.
Conform ordinului comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, autoritățile trebuie să ia măsuri speciale în perioada în care elevii se vor pregăti pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat (2-12 iunie), dar și în zilele în care se vor susține probele examenelor naționale (din 15 iunie, respectiv 22 iunie).

Primăria orașului Săveni a asigurat suportul necesar amenajării sălilor de clasă de la Liceului Dr. Mihai Ciucă din Săveni, unitate de învățământ aflată în curs de modernizare. Primarul Relu Tirzioru explică:

„Pregătirile sunt în mare parte realizate cu ceea ce înseamnă indicatoare, obiective pentru tot ce înseamnă COVID, cu distanțarea socială, cu tot. Este un liceu care suportă transformări din rădăcină. Toate corpurile vin reabilitate,. chiar aici unde ne aflăm a fost o sala de sport, care am transformat-o în sala de clasa. Sunt 13 săli de clasa în acest corp, care sunt pregătite , dotate pentru începerea bacalaureatului, cu toate regulile impuse de Guvernul României și de Ministerul Învățământului; cu doi metri între participanții la examene, cu intrări și ieșiri seprate, cu toate recomandările de la nivel central”, declara Relu Tirzioru, primarul Orașului Saveni.

La Liceul dr. Mihai Ciucă vor susține examenul de Bacalaureat 140 de absolventi din Săveni, dar și cei care finalizează studiile la Liceul Tehnologic din comuna Ungureni. Spațiile au fost marcate, au fost achiziționate termometre și substanțe dezinfectante, spune directorul unității.

„La liceul din Saveni avem 140 de elevi absolvenți ai clasei a XII-a, și tot la noi vor veni și elevii care finalizează studiile la Liceul Tehnologic Ungureni. Organizăm bacalaureatul în două corpuri de clădire. Avem toate dotările necesare și cu siguranță examenul se va desfășura în condiții normale. Termometrele sunt deja achiziționate și toate spațiile sunt deja marcate pentru a se identifica căile de acces, de ieșire. Avem toate substanțele necesare penru a asigura igienizarea și dezinfectarea tuturor spațiilor”, declara Cristina Chiorescu, director la liceul Mihai Ciucă -Saveni.

Inspectorii școlari au desfășurat , pe această temă, și o inspecție în județ, și, potrivit  inspectorului școar general Gabrie Hârtie, nu au fost semnalate probleme.

„Unitățile de învățămînt sunt în plin proces de pregătire în ceea ce privește organizarea atât a perioadei de pregătire(2-12 iunie) cât și pentru examenele naționale. Mulțumesc pe această cale și autorităților publice locale care au venit în sprijinul școlilor în sensul de a le asigura tot ceea ce este necesar pentru pregătirea unităților de învățământ. Nu am avut semnale cel puțîn la nivelul județului vis-a-vis de necolaborarea între directorul de școală și primarul unei localități. Sper în continuare să sprijine școală în ceea ce privește asigurarea de personal medical in toate unitățile de învățământ”, declara Gabriel Hârtie, inspector școlar general Botoșani.

În județul Botoșani, peste 4.000 de elevi vor susține examenul de Evaluare Națională și peste 3.000 vor susține examenul de Bacalaureat.  Pentru cei din urmă, Inspectoratul Școlar organizează mai multe centre de examen.

„Noutatea de anul acesta pentru examenul de bacalaureat, cu siguranță vom face centre în tote liceele unde avem minim 30 de candidați înscriși. Toate liceele vor fi centre de examen, tocmai în ideea de anu deplasa foarte mult elevii prin județ”, a mai adăugat Gabriel Hârtie, inspector școlar general Botoșani.

Cât privește orele e de pregătire organizate în unitățile de învățământ în perioada 2 – 12 iunie, 42% dintre elevii din clasele terminale au anunțat că nu vor participa. Ei au explicat că fie se pregătesc în continuare online, fie părinții lor nu vor să îi expună. Prezența nu este obligatorie.