FOTO/VIDEO Un PRIMAR (DE)VOTAT! ASTĂZI: Comuna MANOLEASA – partea a-II-a

VIDEO:

Comuna Manoleasa a cunoscut, în ultimii 3 ani, o ascensiune remarcabilă din punct de vedere social, grație fondurilor pe care le-a atras primarul Cristi Aroșculesei. De la Guvern sau europeni, banii au fost folosiți pentru dezvoltarea satelor de pe malul râului Prut, ocolite o bună perioadă de timp de investiții importante.
Sprijinit de parlamentarii social democrați și de autoritățile județului, edilul a transformat comuna într-una modernă și confortabilă pentru locuitorii săi.
Și pentru că cea mai importantă investiție este în viitor, toate unitățile de învățământ din comună au fost incluse în planul de modernizare. Proiectele depuse de primarul Aroșculesei au fost aprobate și finanțate de Guvern, astfel încât în ultimii doi ani, milioane de euro au ajuns la Manoleasa pentru ca cei peste 600 de elevi și preșcolari din satele Flondora, Sadoveni, Manoleasa, Zahoreni și Liveni să aibă condiții normale de educație.
Prin Programul Național de Dezvoltare Locală în perioada 2017-2019 comuna Manoleasa a primit fonduri, de la Guvernul PSD, în valoare de 2,5 milioane de euro pentru reabilitarea completă a clădirilor, amenajarea de grupuri sanitare în interior și dotarea cu mobilier și material didactic nou, sistem de supraveghere video pentru toate unitățile de învățământ din localitate.


Pentru reabilitare și modernizare Școlii Gimnaziale nr.1 Manoleasa, Corp B, s-a obținut o finanțare de 1,3 milioane de lei, iar pentru Școala Primară nr.4 Sadoveni, 1,8 milioane de lei. Acum, clasele sunt mai călduroase, mai spațioase și mai primitoare, iar elevii beneficiază de confort și siguranță. Aceleași condiții europene au fost create și pentru elevii care învață la Școala Gimnazială nr.2 Liveni. Pentru reabilitarea celor două corpuri, finanțarea depășește 3 milioane de lei. Alte 1,6 milioane au fost investite pentru refacerea și modernizarea Corpului A de la Școala Gimnazială nr.1. (98% stadiul lucrărilor)

Motivați să învețe vor fi și elevii Scolii nr 3 din Flondora, pentru care Guvernul a alocat, prin același program, 762.000 lei, dar și cei de la Școala Primară nr.5 Zahoreni,, car se reabilitează cu fonduri din aceeași sursă de finanțare, în valoare de 476.000 lei.
Și tot prin grija primarului Cristi Aroșculesei, cei mai mici dintre locuitorii comunei vor învăța în grădinițe moderne, ca și colegii lor de la oraș. Iar acest deziderat devine realitate. Pentru modernizarea Grădiniței nr.5 Zahoreni au fost alocați 746.439 lei, iar pentru lucrări de reabilitare și modernizare la Grădinița nr.2 Liveni, statul investește 740.586 lei, (10% stadiul lucrarilor.)
Și corpul A al Grădiniței nr.1 Manoleasa, a fost pe lista de priorități a primarului Cristi Aroșculesei, care a obținut finanțare, tot prin PNDL 1, pentru proiectul de reabilitare și modernizare a spațiilor, în valoare de peste 625.000 lei. (50% stadiul lucrărilor)
Și nu în cele din urmă, pentru cei mai mici locuitori din localitatea Loturi, primarul Cristi Aroșculesei a decis să construiască o grădiniță. Cu fonduri de la Guvern, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, valoare investiției depășind 580.000 de lei.

Educația și cultura sunt baza unei societăți civilizate. De aceea primarul Cristi Aroșculesei și-a îndreptat atenția și asupra spațiilor în care se nasc actele de cultură. Așa că a depus două proiecte pentru modernizarea şi dotarea căminelor culturale din localitațile Manoleasa și Zahoreni. În acest an, cu fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, însumând aproape 24 de milioane de lei, clădirile vechi și prăfuite vor fi transformate în spații moderne, primitoare, în care tinerii, dar și cei trecuți de prima tinerețe, își vor transfera moștenirea culturală pe care o păstrează din generație în generație, și o vor duce mai departe.

Dacă mai adăugăm și buldoexcavatorul achiziționat anul trecut pentru lucrările din comună, în valoare de jumătate de milion de lei, tot prin PNDR, avem tabloul unui șantier complex.
Da, așa a fost comuna Manoleasa, cu toate aceste investiții- un adevărat șantier. Iar acest lucru arată că la cârma comunității se află un primar gospodar care se îngrijește ca nivelul de trai al locuitorilor să crească.