Cele mai citite

loader-image
Botoșani
16:26, 25 aprilie 2024
temperature icon 13°C
cer acoperit de nori
Humidity 76 %
Wind 16 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 16 Km/h
Clouds Clouds: 100%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:05
Sunset Sunset: 19:16

Ultimele Știri

FOTO/VIDEO Unicul producător de pompe de apă și piese de schimb de pe teritoriul României este în județul Botoșani

18 mai 2020 | Video

VIDEO:

 

Înființată în 1972, Mecanex este una dintre puținele fabrici de profil care au mai rezistat după Revoluție și unica din țară care produce pompe industriale pentru domenii precum energetic, naval, petrolier, siderurgic, construcții, minerit, în industria alimentară și chimică.

Însă cel mai important rol îl are în agricultură, pentru că deține soluții inteligente pentru sistemele de irigaţii, în alimentarea cu apă a localităţilor şi nu numai.

O parte dintre echipamentele Stațiilor de pompare din Botoșani, repornite după 25 de ani, dar și din mai multe județe, în special din Sudul țării, au fost construite în halele fabricii, care se întind pe 45.000 de mp.  Aici, deșeurile de fier sunt transformate în produs finite.

Aceste produse salvează, practic, culturile agricole. În vremuri de secetă, sistemele de irigații sunt vitale. Însă acestea sunt prezente doar acolo unde fermierii au investit. Pompele de la Botoșani au ajuns peste tot în țară. În 3 ani, unul dintre cei mai mari fermieri din județul Iași, a investit peste 8 milioane de euro în 9 stații de pompare pentru terenurile din comuna Țigănași. Cu ajutorul pompelor, SC Agricola 96 SA a adus apa din râul Prut direct pe câmp.

„Suntem singura fabrică de pompe industriale din România. Noi am rămas singurii care am moștenit tehnologia AVERSA, fabrică din București care din păcate a fost închisă și singurii care mai putem da piese de schimb pentru sutele, miile de pompe care astăzi funcționează în sistemul de irigații, în armata, în spitale„, declara managerul unității Ciprian Bidasca.

Dar România vinde si produse din China, iar fermierii se orientează în funcție de buget.  

Mecanex Botoșani are o cifră de afaceri 3 milioane de euro, realizată în mare parte din export – singura sursă de venit sigură și încasată la termen, spune Ciprian Bidașcă. Pentru că în România totul este nesigur și întârzie tot timpul.

Compania exportă acum doar în Germania piese turnate din fontă. Capacitatea de producție nu permite mai mult, deși există cerere din Emiratele Arabe. Ca să poată exporta, ar trebui să investească în tehnologie și în oameni. Fără susținere din partea statului, acest lucru este, practic, imposibil.

„Sunt cereri de oferta din țările arabe pentru că ei au fost învățați cu pompele Mecanex și Aversa dinainte de ’90, dar astăzi tehnologic nu cred că am putea acoperi piața de export. Dar, cu siguranță într-un an de zile s-ar putea face export la cerere mare. Dacă înainte erau 2000 de angajați și 300 de proiectanți, astăzi găsim foarte greu oameni care să înțeleagă ce facem aici. Noi am putea să calificăm, să învățăm oamenii, am putea să dezvoltăm personal în domeniul asta tehnic care este foarte greu și de nișă, dar nu ne permiotem financiar să susutinem oamenii care teoretic șase luni sau un an ar trebui doar să învețe. Pentru asta ar trebui subvenții sau ajutoare pe care nu le primim și care nu sunt de interes pentru statul român, astăzi” , a mai declarat managerul unității.

Ciprian Bidașcă spune că domeniul pe care îl reprezintă nu are nicio facilitate nici pentru export, ca sa facă față la concurența de prețuri dintre China, Cehia sau Polonia, țări care au fost subvenționate, au primit fonduri de la Uniunea Europeană și au dotat fabricile. Însă Romînia nu a fost eligbilă pentru turnătorii.

„Noi producem toată gama de pompe industriale şi pe cele de irigaţii. De ce să aducă statul pompe din China, când le poate avea pe cele proprii, făcute de propria companie, la nivel naţional, pe care să le poată folosi oricând, pentru evitarea sau pentru reducerea pagubelor produse de un fenomen meteo extrem?”, a declarat Ciprian Bidaşcă.

Înainte de 89 în această fabrică din Botoșani lucrau peste 2.000 de angajați, dintre care 300 erau proiectanți. Astăzi doar 100 mai trudesc în turnătorii și în atelierele de prelucrări mecanice, iar specialiștii sunt greu de găsit. Pentru că este unicul producător de pompe industriale din România,  Mecanex ar putea fi un pol de producție, un obiectiv strategic de importanță națională. Dacă și statul și-ar dori acest lucru.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri