Gheorghe Nichita, fost primar al municipiului Iași, condamnat la închisoare pentru mită

Fostul primar al Iaşiului, Gheorghe Nichita, a declarat, luni, că decizia de luni a judecătorilor, de a-l trimite la închisoare în dosarul UTI, este „nedreaptă” şi o va ataca cu recurs.

„Mi se pare o decizie nedreaptă. Cumplit de nedreaptă, motiv pentru care avocaţii mei au făcut apel azi. Sigur, aşteptăm să vedem motivaţia judecătorului, pentru a ne construi apărarea pe mai departe. Ştiu că sunt nevinovat şi că e un dosar efectiv comandat”, a declarat pentru AGERPRES fostul primar Gheorghe Nichita.

Gheorghe Nichita a fost condamnat, luni, de Tribunalul Bucureşti, la 4 ani închisoare cu executare pentru luare de mită. Judecătorii au mai decis că Nichita nu are dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia de primar pe o perioadă de 3 ani după executarea închisorii. Decizia nu este definitivă.

Instanţa a dispus confiscarea sumei de 71.214 lei de la Gheorghe Nichita, bani primiţi efectiv ca mită de fostul primar, fiind menţinut sechestrul asigurător instituit pe bunurile acestuia.

Potrivit DNA, în vara anului 2013, în contextul implementării proiectului ”Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi”, care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, proiect finanţat din fonduri europene, în calitate de primar al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita i-a pretins în mod direct lui Iulius Gabriel Mardarasevici (director al SC Information Business Consulting SRL – IBC) şi, în mod indirect, lui Tiberiu Urdăreanu (preşedintele grupului de firme UTI) un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI – IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii.

Astfel, procurorii susţin că, în perioada august 2013 – începutul anului 2015, Gheorghe Nichita a primit foloase materiale constând în: o parte din suma totală promisă, de 10% din valoarea contractului atribuit, respectiv 3.632.106 lei (colectată prin depunere în contul firmei IBC), beneficii constând în achiziţionarea unor echipamente electronice, în valoare de 20.000 lei, plata, în cursul anului 2014, a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea, de către Nichita şi alţi angajaţi ai primăriei, împreună cu oameni de afaceri, între care şi Mardarasevici, a unei vizite în China (Beijing) şi Hong Kong, în valoare de 28.364 lei, beneficii constând în reduceri de 30 – 40% (în total circa 15.100 lei) din preţurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucureşti.

Conform DNA, totalul sumelor şi al beneficiilor primite cu titlu de mită de către Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei.