La Bălușeni, în Țara de Sus, o mână de tineri, feciori și fete, au simțit chemarea neamului și glasul pământului

VIDEO

Nicăieri în lumea aceasta nu există un tezaur mai de preț decât folclorul românesc. Cântecul și jocul s-au împletit atât de frumos încă din cele mai străvechi timpuri, când străbunii ieșeau la horă în sat și călcau cu tălpile goale pământul din care se hrăneau.

O horă, o sârbă, o învârtită sau o bătută transformau momentele de bucurie într-o sărbătoare a vieții. Acesta este spiritului nostru ca popor, așa ne-am exprimat bucuria și așa suntem recunoscuți ca români.

Această comoară a fost cultivată din generație în generație și reprezintă legătura cu pământul nostru natal, cu strămoșii noștri, care ne-au lăsat tradiții unice, neprețuite. Nu există sat în țara asta în care oamenii să nu iubească jocul și cântecul românesc. Nici casă fără ie și tricolor.

Un colț de Românie și-a păstrat viu folclorul și portul popular. Folclorul adevărat, cel din sat, din casele oamenilor simpli, de la izvor… Din vremea străbunilor, și până astăzi.

La Bălușeni, în Țara de Sus, o mână de tineri, feciori și fete, au simțit chemarea neamului și glasul pământului. La fel ca străbunii lor, cu aceeași dragoste pentru satul românesc și tradițiile lui, fac din dansul popular o adevărată sărbătoare.

S-au reunit într-un ansamblu și sunt ambasadorii comunei Bălușeni. Iar acolo unde merg, lasă întotdeauna o carte de vizită frumoasă. “Cununa Bălușenilor” este condusă de coregraful  Ionel Petrișoru.

Sunt ușor de recunoscut, după portul popular, unic și reprezentativ. Și după dragostea cu care scot la lumină izvoarele folclorului din satele în care s-au născut.

Nimic nu reprezintă și nu spune mai multe despre o comunitate decât dansul, cântecul și portul popular al locului.  Iar  aceste valori sunt conservate și promovate prin implicarea administrației locale. Viceprimarul Claudiu Doroftei a înțeles că viitorul se construiește pe temeliile trecutului și că prin Ansamblul “Cununa Bălușenilor”, moștenirea străbunilor este dusă mai departe.

Tinerii dansatori se bucură de sprijin și susținere și din partea primului gospodar al comunei, primarul Nicolae Stratulat.

Atât de bine înrădăcinat în tradițiile noastre, dansul popular ne definește identitatea noastră ca popor.  Iar feciorii și fetele din Bălușeni au ales să poarte cu mândrie costumul popular și să arate lumii întregi cât de bogați sunt, având acest tezaur.

(Visited 10 times, 1 visits today)