Cele mai citite

loader-image
Botoșani
17:32, 19 aprilie 2024
temperature icon 9°C
cer fragmentat
Humidity 74 %
Wind 11 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 12 Km/h
Clouds Clouds: 65%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:16
Sunset Sunset: 19:08

Ultimele Știri

Lansare de carte – ,,Pagini din istoria României în context european ”

19 iunie 2018 | Eveniment

Autorul cartii, LAURENȚIU C. MAFTEI s-a născut la Bobulești-Ștefănești, județul Botoșani în anul de grație 1948, la 17 iulie, dintr-o familie veche de răzeși, fiind unul din cei trei copii ai părințillor Maftei D.Costache și Elena Iorgu Maftei (fostă Clapon) căsătoriți în februarie 1938. Pe locurile natale, bunicii din partea tatălui, înainte de a pleca în neant, au împărțit celor șapte fii o parte din pământ, aceștia întemeindu-și gospodăriile, fiecare după priceperea sa, pentru a duce mai departe rădăcinile seminției Mafteienilor ce vin din anul 1700, în acest ținut românesc din lunca Prutului. Un loc care astăzi se numește ,,Strada Mafteienilor” avea să fie și locul de baștină, unde și-a petrecut copilăria Laurențiu C. Maftei. De numele acestei străzi, se leagă amintirea celor patru Eroi Mafteieni, care au căzut în cele Două Războaie Mondiale.

LAURENȚIU C. MAFTEI, deși de profesie tehnică, a iubit istoria, din tinerețe, și încă din liceu adună documente și studiază cărți în legătură cu această pasiune, pentru ca la vârsta de cincizeci de ani să ia hotărârea de a sintetiza aceste documente, adăugându-le celor găsite în Arhivele Naționale, iar rezultatele încep să apară după lungi cercetări. Din anul 2007 lucrează la primul său volum de istorie, și la 5 mai 2011 lansează cartea ,,Împreună au făurit istoria” la Editurile ,,Axa” și ,,Ria” din Botoșani, după ani serioși de muncă.Îndrumători i-au fost istoricii prof.Ionel Bejenaru (1948-2013), care o numește ,,Manualul Bunului Român” și prof.Gheorghe Median, care au prezentat recenzia acestei lucrări la Sala Polivalentă de la Muzeul Județean de Istorie Botoșani. O carte care răspunde ,,nevoii de cunoaștere a istoriei, a Istoriei Neamului Românesc de către masa de tineri”. În paralel autorul a lucrat și la un studiu important de genealogie, drept pentru care la 4 octombrie 2012, apare sub semnătura sa cartea,,Rădăcini adânci” – arborele genealogic al unor familii de români (1740-2012) la Editura,,Quadrat” Tipografia Ria, din Botoșani. Acest studiu, din care a rezultat cartea privind rădăcinile unor români, este în legătură cu arborele genealogic de familie a autorului, ce cuprinde o perioadă de circa 300 de ani, în ideea că genealogia este confirmată astăzi ca o ,,știință specială” a istoriei. Prefața celor două cărți este scrisă de isoricii prof.Bejenaru Ionel și prof.dr.Adrian C. Timofti.

Cea de-a treia carte, considerată de istorici ,,o carte de căpătâi” pentru autor, apare după șapte ani de muncă, consumată în Arhivele Naționale, și în studiul Catastifelor bisericești, pentru realizarea primei monografii a localității Ștefănești. Aceasta este ,,Monografia orașului Ștefănești” un adevărat studiu de peste 800 de pagini, ce cuprinde istoria acestei importante localități, de la prima sa atestare documentară la 26 mai 1435 până aproape de zilele noastre. Cartea apare la Editura ,,Quadrat” și a fost lansată la Primăria din Ștefănești, în prezența unui numeros public, la 15 septembrie 2015.Prefața și prezentarea cărții este semnată de prof.dr. Dan Prodan din Botoșani, fiind considerată ,,Cartea de vizită livrească a unei localități botoșănene: Ștefănești”,structurată în ,,zece Părți și treizecișipatru de Capitole”.

A patra carte, aflată în paginile coperților de față, cuprinde o selecție importantă a evenimentelor din istoria românească, și se întitulează ,,Pagini din istoria României în context european ”- considerațiuni și comentarii, cuprinsă în circa 450 de pagini, sub îndrumarea prof.dr.Dan Prodan, care scrie Prefața și apare la Editura ,,Quadrat”. Cartea iese de sub tipar și datorită îngrijirii excepționalului tehnoredactor Dragoș Lespezeanu. Este rezultatul unei străduințe de patru ani a autorului, cu sprijinul financiar nerambursabil, al Consiliului Județean Botoșani, în cinstea marelui eveniment al nației române, sărbătoarea ,,Centenarului Marii Unirii” 1918 – 2018.O istorie ce prezintă sacrificiul suprem al înaintașilor noștri pe câmpul de luptă, sub conducerea marilor noștri voievozi și domni, și desigur al armatei române, fără de care astăzi nu eram împreună, pe acest pământ străbun românesc.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri