Mai puține infracțiuni stradale în 2019

În cursul anului 2019, polițiștii botoșăneni au înregistrat cu 22,07% mai puţine infracţiuni stradale sesizate decât în anul 2018. Cele mai multe dintre acestea au fost furturi din buzunare/poşete/genţi, ponderea lor fiind de 35,26%.

Tâlhăriile comise pe stradă au scăzut cu un procent de 44%, iar  furturile de autoturisme au rămas la acelaşi nivel. Cu toate acestea, acest gen de furturi nu denotă existenţa unei grupări infracţionale cu preocupări de această natură, faptele fiind comise de autori în mod spontan, în scop de folosinţă sau pe fondul unor neînţelegeri legate de dreptul de proprietate.

Pentru prevenirea şi combaterea furturilor din buzunare, la nivelul Poliției Municipiului Botoșani a fost întocmit un plan de măsuri în vederea gestionării corespunzătoare a activității de prevenire și cercetare a acestor fapte.

Un aspect pozitiv în prevenirea şi combaterea criminalităţii înregistrate pe raza judeţului Botoşani este trendul descendent al infracţiunilor judiciare (- 1,09%) , deşi s-a înregistrat o creştere a infracţiunilor de natură economico-financiară cu 6,71%.

Din totalul infracţiunilor sesizate la IPJ Botoşani, 39,36% reprezintă infracţiuni contra patrimoniului. Numărul acestora este în scădere cu 8,19 % faţă de anul 2018. De asemenea, în anul 2019, au fost înregistrate scăderi şi în cazul infracţiunilor de tâlhărie (-36,86%), furt (12,42%), înşelăciune (-10,87%) şi distrugere (-2,20%).