Megalaboratorul de la Laurian a fost „lansat” (foto)

Proiectul RO-SMART din „Ţara lui Andrei” câştigat de Colegiul Naţional „A.T.Laurian” a fost lansat oficial vineri în prezenţa elevilor, profesorilor, dar şi a autorităţilor locale.

În valoare de peste  44.700 de euro, plus o contribuţie a colegiului de peste 2500 de euro, „Ştiinţele – De La Teorie La Experimentare Şi Motivare În Laurian” este un proiect ce a fost desemnat câştigător de platforma „Ţara lui Andrei”. Finanţarea a fost câştigată, aşadar, în competiţia lansată de OMV Petrom contând mult voturile date de botoşăneni, dar şi susţinearea proiectului de către directorul Mihaela Prăjinariu în faţa juriului din capitală.

La lansarea oficială elevii au participat la o lecţie în laboratorul STEM (o abordare multi-disciplinară şi aplicată a ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii), putând folosi tabla interactivă şi platforma IT ce permite accesul la informaţiile  analizate interdisciplinar şi prezentate într-o manieră cel puţin captivantă. Totodată, laurienii au putut să vadă în funcţiune o imprimantă 3D şi să primească lămuriri de la profesorul de informatică ce a deschis deja în colegiu un curs pentru familiarizarea cu noul tip de tehnologie.

Megalaboratorul nu este încă finalizat, kiturile pentru chimie şi fizică urmând să fie instalate, odată cu partea de mobilier ce trebuie să sosească.

Scopul proiectului, aşa cum au explicat directorii Mihaela Prăjinariu şi Ioan Onofrei, cu ocazia lansării, este acela de a apropia ştiinţele ce pot părea dificile, de interesul elevilor şi de a face joncţiunea între procesele de producţie şi teoria predată în şcoală. Megalaboratorul vine la pachet cu o întreagă strategie de învăţare pe baza celor mai moderne metode, materiale şi instrumente didactice, pentru care profesorii din Laurian au urmat cursuri speciale,  dar şi cu o serie de colaborări cu companiile locale unde elevii vor face vizite, vor putea vedea cum sunt puse în practică ideile şi schemele teoretice.

„Concret, am depăşit, aproape integral primele două etape din proiectul nostru: dotările,  formarea cadrelor didactice şi stabilirea planurilor de lecţii. Urmează documentarea la companiile locale, stabilirea colaborărilor, organizarea festivalului de ştiinţe „AT Laurian – Science”, publicarea colecţiei de lecţii interdisciplinare şi derularea campaniei de sensibilizare şi conştientizare a importanţei ştiinţelor”, a explicat directorul Mihaela Prăjinariu, cu ocazia lansării.

La eveniment, dintre oficialităţi, au fost prezenţi Liviu Toma, vicepreşedinte al  Consiliului Judeţean, dar şi inspectorul şcolar Rodica Mighiu, aceasta aperciind proiectul ca pe o continuare a investiţiilor făcute până acum în Laurian din fonduri europene, transmiţând elevilor colegiului botoşănean că şi-ar dori să fie acum în locul lor, să poată participa la orele de ştiinţă.