Montarea contorului inteligent la curent devine obligatorie. Cine îl refuză poate fi deconectat

La cererea distribuitorilor de electricitate, ANRE schimbă ordinul privind contorizarea inteligentă a românilor, în sensul aproape a obligării lor la a accepta noile dispozitive. În cazul celor care refuză noul contor, distribuitorul are posibilitatea de a-I tăia lumina

Şase milioane de familii din România vor trebui să accepte, până în 2020, montarea noilor contoare inteligente pentru măsurarea consumului de energie, pe care le vor plăti tot ele. Potrivit unui proiect de ordin recent al Autorităţii pentru Reglementare în Energie, consumatorii nu pot refuza distribuitorilor montarea noilor contoare, riscând deconectarea. Practic, aceştia sunt obligaţi să fie de acord cu schimbarea vechilor contoare cu unele noi, toată operaţiunea, ca şi noul dispozitiv, urmând să fie plătită tot de clienţi. În precedentul proiect de ordin, dar în această primăvară, nu era stipulată obligativitatea consumatorilor de a-şi da acordul pentru schimbarea contoarelor, noile prevederi fiind introduse în urma consultărilor cu distribuitorii.

Când spunem că românii sunt obligaţi să primească acasă noul contor nu înseamnă că riscă dosar penal sau amendă, dacă îl refuză. Dar distribuitorului va putea să îi deconecteze de la reţeau de alimentare, ceea ce aproape că echivalează cu forţarea consumatorului să accepte noul dispozitiv.

http://www.capital.ro