Obiecte pirotehnice confiscate de jandarmi

Un bărbat în vârstă de 53 de ani, care comercializa produse pirotehnice interzise în Piața Centrală din municipiul Dorohoi în dimineața zilei de duminică, 15 decembrie a.c., a fost depistat de jandarmi, fiind condus la sediul Grupei de Supraveghere și Intervenție Jandarmi din localitate în vederea întocmirii actelor procedurale.

În urma controlului efectuat, jandarmii au găsit asupra bărbatului 493 de petarde și pocnitori, pe care intenționa să le vândă persoanelor care treceau prin zona pieței.
Actele de sesizare a organelor de urmărire penală, întocmite de jandarmi sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, vor fi înaintate spre competentă soluționare polițiștilor din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu produsele pirotehnice ridicate în vederea confiscării.
Duminică noaptea, aprinderea unei petarde și aruncarea acesteia pe geamul mașinii a atras atenția unui echipaj de jandarmi, care l-a amendat pe tânărul în cauză cu 200 de lei pentru tulburarea liniștii locatarilor de pe strada Calea Națională din municipiul Botoșani.

În perioada sărbătorilor de iarnă, efectivele de jandarmi aflate în misiune vor pune accent pe respectarea prevederilor Legii nr.126/1995 privind regimul materiilor explozive, care prevede pentru comercializare o pedeapsă cu închisoarea de la trei luni la un an sau amendă.

Atragem atenția asupra riscurilor generate de obiectele de distracție pe bază de amestecuri pirotehnice (petarde, pocnitori, etc.) din punct de vedere legal și al sănătății și recomandăm părinților să nu încurajeze și să nu le permită copiilor folosirea acestora.