Percheziții în 3 localități din județ

In aceasta dimineata, avand in vedere cercetarile ce se efectuează intr-un dosar penal intocmit sub aspectul comiterii infractiunilor de lipsire de libertate,talharie si santaj, politistii Serviciului de Investigatii Criminale au pus in executare 6 mandate de percheziție domiciliara emise de Judecatoria Botosani, la imobilele unor persoane din municipiul Botoșani si din comunele Vlasinesti si Blandesti.
In urma probatoriului administrat s-a stabilit ca la data de 12.01.2020, in timp ce se aflau pe raza municipiului Iasi, 3 barbati cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani si 2 femei, de 25, respectiv 22 de ani,prin folosirea de amenintari cu acte de violenta, ar fi deposedat victima, un tanar de 19 ani, din comuna Trusesti, de suma de aproximativ 1100 de lei si 400 de euro.
Ulterior, persoanele in cauza ar fi obligat persoana vatamata sa ii insoteasca in autoturismul condus de unul dintre bărbați, deplasandu-se la un bancomat, de unde tanarul de 19 ani a retras suma de aproximativ 500 de euro, suma pe care cei cinci si-au insusit-o pe nedrept.
Ulterior, cele cinci persoane si victima s-au deplasat cu un autoturism din municipiul Iasi spre localitatea Trusesti, iar pe durata deplasarii l-ar fi amenintat pe tânăr cu acte de violenta atat împotriva sa cat si a membrilor familiei, invocand o datorie fictiva a persoanei vatamate catre acestia si pretinzandu-i suma de 1000 de euro.
Cu ocazia perchezitiilor, la locatiile vizate au fost identificate si ridicate in vederea continuarii cercetarilor mai multe mijloace materiale de proba susceptibile ca au fost folosite la comiterea faptelor.
Politistii au emis ordonanta de retinere pentru 24 de ore fata de cei 3 barbati si femeia de 25 de ani, acestia fiind introdusi in Centrul de Reținere si Arestare Preventivă al IPJ Botoșani, urmand ca maine sa fie prezentati instantei de judecată cu propunere de luare a unei masuri preventive.
Activitatile s-au desfasurat cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Actiuni Speciale, lucratorilor din cadrul IJJ Botoșani si a beneficiat de sprijinul de specialitate al Unității Centrale de Analiza a Informațiilor si Directiei de Operatiuni Speciale, ambele din cadrul IGPR.

Precizam ca pe tot parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile si garantiile procesuale stabilite de Codul de Procedura Penala precum si de prezumția de nevinovăție.