Presedintele Republicii Moldova a fost suspendat temporar

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost suspendat temporar, vineri, dupa ce Curtea Constitutionala a decis instituirea interimatului functiei de presedinte.

Decizia a fost luata in urma unei sesizari depuse de catre Guvern privind refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de numire a ministrului Apararii, relateaza site-ul deschide.md.

Curtea Constitutionala a constatat ca exista circumstante care justifica instituirea acestei situatii in cazul numirii lui Eugen Sturza in functia de ministru al Apararii, astfel incat decretul urmeaza sa fie semnat de catre premierul Pavel Filip sau de catre presedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Curtea a decis ca refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de numire in functia de ministru al Apararii pentru Eugen Sturza „constituie o incalcare grava a obligatiilor si a juramantului depus la investirea in functie”.

In exercitarea interimatului functiei de presedinte al tarii, presedintele interimar exercita aceleasi atributii ca si presedintele titular si va emite decretele refuzate anterior.

„In sensul articolului 91 din Constitutie, refuzul Presedintelui de a-si executa obligatiile constitutionale constituie imposibilitate temporara de a-si exercita atributia (atributiile) in cauza si justifica instituirea interimatului functiei, care se asigura, in ordine, de Presedintele Parlamentului sau de Primul-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligatii constitutionale a Presedintelui”, potrivit hotararii Curtii.

http://www.ziare.com