Protest al angajaților de la Penitenciar

Sindicatul Novo Legis Botoșani și Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare filiala Botoșani, ce reprezintă un număr de peste 280 de angajați, au pichetat, joi, unitatea Penitenciarului Botoșani în semn de nemulțumire față de nerespectarea legii de către Guvernul României.
Protestul face parte din calendarul comun organizat de federațiile reprezentative la nivelul sistemului penitenciar, în aceeași zi fiind pichetate și alte penitenciare din țară, precum Penitenciarul Deva și Penitenciarul Craiova.
La acțiunea de protest au fost prezenți și angajații din Penitenciarul Iași.
“Istoria se repetă, politicul își schimbă culoarea, problemele rămânând aceleași.
Ultima acțiune comună a sindicatelor din Penitenciarul Botoșani a fost în octombrie 2016, însă an de an ne luptăm pentru drepturile noastre prin acțiuni în instanță împotriva Administrației Naționale a Penitenciarelor precum și a Ministerului de Justiție.
Am ajuns într-un punct dramatic al pensionărilor datorită instabilității oferite de această guvernare aflată la putere, care până în prezent nu are niciun plan de redresare a situației actuale cu care se confruntă sistemul penitenciar.
Dorim o salarizare echitabilă în acord cu munca prestată, precum și respectarea Legii cadru 153/2017 și pentru polițiștii din penitenciare” a declarat Răzvan Chilarașu, președintele Sindicatului Novo Legis Botoșani.
Revendicările celor patru federații sindicatele din Poliția Penitenciară vizează:
1. Punerea la dispoziția Administrației Naționale a Penitenciarelor a fondurilor necesare pentru a ocupa, în cursul acestui an, un nr. suplimentar de 2.000 de posturi, comparativ cu situația din luna ianuarie 2020. Raportat la standardul de resurse umane necesar real de 20.000 de polițiști de penitenciare, doar 11.850 de posturi sunt ocupate, din cele 16.041 de posturi prevăzute de actele normative aflate în vigoare. Dintre acestea, 2.000 de persoane întrunesc condițiile pentru obținerea pensiei militare în anul 2021, după ce în anul 2020 au trecut în rezervă 800 de polițiști de penitenciare.
2. Amendarea legislației pentru a putea acorda titlul de specialist de clasă, similar polițiștilor, pentru polițiștii de penitenciare.
3. Respectarea Legii nr. 153/2017 privind aplicarea (etapizată) a actului normativ, pentru anul 2021.
4. Indexarea pensiilor polițiștilor de penitenciare, cel puțin cu valoarea inflației, pentru personalul trecut în rezervă.
5. Acordarea suplimentului de risc COVID-19, pentru implicarea în activități generatoare de riscuri.
6. Acordarea, cu celeritate, a majorării de 75% pentru polițiștii de penitenciare care nu au beneficiat de zilele libere prevăzute în vederea supravegherii copiilor de către părinți, în cazul limitării sau suspendării activităților didactice. Este necesară semnarea și publicarea ordinului de ministru.
7. Punerea în aplicare a Deciziilor ICCJ nr. 51/2019 (salarizarea la nivel maxim) și respectiv nr. 65/2020 (plata corectă a orelor suplimentare).
8. Acordarea indemnizației de concediu cu sporuri, cu respectarea sentințelor civile existente și în conformitate cu modificările legislative apărute.
9. Alocarea bugetului necesar pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și a dotărilor, ținând cont de prevederile convenite prin intermediul Acordului colectiv la nivelul grupului de unități.
10. Inițierea demersurilor necesare pentru a sprijini, o dată în carieră, personalul de penitenciar să își cumpere/ construiască o locuință. Prin punerea în aplicare a prevederilor art. 109 din Legea 145/2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare.