Reactia fostului ministru al Muncii, Marius Budai despre măsura luată de guvernul Orban vis-a-vis de mărirea vârstei de pensionare

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat astăzi, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că Guvernul nu exclude să introducă posibilitatea creșterii opționale a vârstei de pensionare la 70 de ani. Amintim că ministrul Muncii Violeta Alexandru a declarat în mai multe rânduri că nu există niciun proiect în lucru care să crească vârsta de pensionare la 70 de ani.

Referitor la această măsură pe care guvernul Orban dorește să o aplice, fostul ministru al Muncii, deputatul Marius Budai a reacționat:

„Eu cred cu tărie că pentru guvernul_nu_am_bani se impune, întâi, o discuție despre cum să creștem speranța de viață a cetățenilor români, nu despre cum să mărim vârsta de pensionare.
Iar vicepremierul Turcan mai aruncă o bombă: spune că propune inițial ca mărirea vârstei de pensionare să reprezinte o opțiune a fiecărui angajat și adaugă că nu crede că ea poate deveni obligație “în curând”.
Dar nu definește “în curând”.
Potrivit DEX, curând înseamnă peste puțin timp. Cam cât de puțin, doamna Turcan !? Cam după alegerile parlamentare ? Că de aia insistați că vreți anticipate.
Revenind, pentru a mări vârsta de pensionare este necesară mărirea speranței de viață a cetățenilor români, iar asta se poate face prin creșterea nivelului de trai, nu prin înghețarea pensiei minime, a salariilor și a alocațiilor de stat pentru copii.
Dar, sigur nu ai cum să realizezi aceste deziderate, dacă nu majorezi salariul minim, dacă îngheți pensia minimă, dacă te opui majorării alocației pentru copii, dacă spui că nu sunt suficienți bani pentru majorarea pensiilor, dacă spui că nu sunt suficienți bani pentru majorarea salariilor profesorilor, dacă pentru tine ca partid(PNL-PDL) sănătatea și educația nu sunt domenii importante”
.