Cele mai citite

loader-image
Botoșani
04:33, 20 aprilie 2024
temperature icon 1°C
câțiva nori
Humidity 94 %
Wind 5 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 5 Km/h
Clouds Clouds: 16%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:14
Sunset Sunset: 19:09

Ultimele Știri

Regele Mihai I a încetat din viață. România este în doliu

5 decembrie 2017 | Fără categorie

La 151 de ani de la sosirea lui Carol I în România, de la întemeierea Dinastiei Regale și de la promulgarea Constituției din 1866, Regele Mihai I a încetat din viață la vârsta de 96 de ani, fiind ultimul supraviețuitor în calitate de șef de stat al celui de-Al Doilea Război Mondial.

Mihai I ultimul rege al Romaniei s-a născut la 25 octombrie 1921 la Castelul Peleș. Potrivit martorilor la nașterea viitorului, aceasta a fost una cu probleme, dar s-a încheiat cu bine, mai ales că nou-născutul era și băiat, astfel că succesiunea la tronul României era asigurat.

Băiețelui a primit numele de Mihai, după domnitorul considerat artizanul primei uniri a românilor din 1600. România Mare avea o vechime de doar trei ani la nașterea lui Mihai I, iar în următorii ani monarhia avea să se confrunte cu probleme care au căzut pe umerii tânărului moștenitordus, în final ducând la abolirea forțată la 30 decembrie 1947.

„Destinul să-i hărăzească o domnie paşnică”, scria pe prima pagină ziarul „Universul” din 28 octombrie 1921. Totuși, destinul ultimului Rege al monarhiei a fost unul presărat cu momente grave, cu tulburătoare clipe de derută și tristețe care au marcat istoria României.

Din iunie 1930, după plecarea Reginei-mamă în exil, Regele Mihai a rămas în grija tatălui său, Carol al II-lea. A urmat cursurile unei școli organizate de acesta la palat, alături de copii reprezentând toate colțurile țării și toate categoriile sociale.

„Mi s-a schimbat numele? De ce îmi spui Majestate?”

Copilăria i-a fost greu încercată, singurele momente de fericire fiind cele din vacanță unde viitorul rege le petrecea la Florența, alături de mama sa, acesta primind în epocă apelativul de Regele-copil.

La moartea Regelui Ferdinand, la 20 iulie 1927, din cauza unui cancer de intestin, renunțarea la tron a lui Carol al II-lea în 1925 pentru a fugi cu iubita în exil a creat incertitudini majore, Mihai era minor, iar regenţa nu era decît o soluţie efemeră cu atît mai mult cu cît membrii ei au o experienţă politică precară.

Astfel că în dimineața morții regelui Ferdinand, pe când avea doar șase ani, Mihai este trezit din somn de guvernanta englezoaică: „Majestatea Voastră”. Dialogul, așa cum relata atunci revista Time, este candid: „Mi s-a schimbat numele?”, a răspuns curios Mihai, „de ce îmi spui Majestate?”. După ce femeia îi explică cu propriile cuvinte că bunicul său, Regele Ferdinand, a murit, iar el va prelua prerogative regale, Mihai întreabă cu inocența vârstei: „Mă vor lăsa să mă joc ca înainte, nu-i așa?” Educat și disciplinat, Mihai își joacă însă cu seriozitate rolul de Rege-copil, din momentul în care urcă treptele Parlamentului. Fotografiile care îl arată salutând ostășește sau întinzând mâna miniștrilor în frac fac înconjurul lumii. Este prima mare încercare a vieții.

Mihai I nu a stat pe tronul României decât până în anul 1930. Regele Carol al II-lea ia decizia să se întoarcă în țară. Suveranul care a provocat patru crize constituţionale şi a renunţat de trei ori la tron, trecînd în istorie drept „ramura putredă a dinastiei”, cum l-a numit Ionel Brătianu, descinde, în vara lui 1930 cu un avion în țară și este întronat o zi mai târziu. Mihai este detronat. Pentru prima dată, la cei doar opt ani ai săi, micul voievod înțelege că viața este o continuă succesiune de întâlniri cu destinul.

În 1940, Carol al II-lea renunță din nou la tron, lăsând o Românie în prag de război, cu un teritoriu ciopârțit și un sfert din populație trecută în teritoriile ocupate.

https://www.dcnews.ro

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri