Cele mai citite

loader-image
Botoșani
13:49, 20 aprilie 2024
temperature icon 13°C
cer fragmentat
Humidity 44 %
Wind 18 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 18 Km/h
Clouds Clouds: 71%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:14
Sunset Sunset: 19:09

Ultimele Știri

RENATE WEBER: „UE trebuie sa fie competitiva la nivel mondial si economic”

19 martie 2019 | Politica

“Cat de competitiva va mai fi Uniunea Europeana? De cativa ani de zile urmaresc si ma implic in temele mari si controversate dezbatute in Uniune, nefiind de acord cu ideea de a impune cetatenilor europeni si business-urilor europene standarde foarte ridicate, cele mai inalte din lume, chiar daca ne dam seama ca in felul acesta pierdem multe oportunitati de a fi competitivi la nivel mondial. Cateva exemple: ne aducem aminte de ACTA, directiva care impunea providerilor europeni de internet obligatii ce i-ar fi scos de pe piata, limita libertatea de exprimare si informare, in conditiile in care uriasa piraterie la nivel mondial este de gasit pe alte continente decat cel european. Justificarea? Pentru ca UE trebuie sa fie un exemplu de comportament. Deci e vorba de moralitate. Evident, trebuie sa respectam drepturile de autor. Dar de ce sa facem din cetatenii europeni consumatori terorizati? Cazul emisiilor de carbon: sa le reducem la 30%, sau chiar 0% pana in 2050. Interzicem folosirea unor carburanti pe care-i consideram nocivi pentru mediu, desi aerul de deasupra Europei nu sta nemiscat deasupra statelor membre. Dar justificarea e ca noi trebuie sa fim un exemplu si sa preluam initiativa la nivel global. Din nou e vorba de etica. Si eu doresc un mediu sanatos si pentru acum, dar si pentru viitor, insa imi dau seama ca unele standarde nu pot fi atinse fara sa afectam puternic sau chiar sa distrugem industriile, mai ales din cateva state membre, ceea ce ar duce, printre altele, la pierderea de locuri de munca. Un alt exemplu este Regulamentul privind protectia datelor personale care, desi are si componente necesare, impune companiilor si obligatii care in practica nu pot fi respectate. Mai sunt si alte exemple.
Ultimul la care vreau sa ma refer acum priveste inteligenta artificiala (IA). Inainte si in loc sa investeasca masiv in cercetare pentru dezvoltarea inteligentei artificiale, Uniunea Europeana vrea un ghid etic, vrea recomandari etice pentru felul in care trebuie sa fie folosita IA. Asa ca…a fost creata o Comisie de 52 de experti care se presupune ca va produce anul acesta doua documente continand recomandari, deci nimic imperativ. Primul va fi un ghid general privind utilizarea criteriilor etice in folosirea IA, al doilea va contine recomandari care, teoretic, vor impulsiona investitiile in IA. Evident, in timpul acesta companiile americane si chineze investesc din plin in inovarea si folosirea IA. Noi nici macar nu avem habar cat investesc si unde au ajuns. Fireste, problemele etice ale utilizarii IA vor fi uriase. Inteligenta artificiala va schimba felul in care oamenii muncesc, comunica, va schimba felul in care vor fi tratate bolile, precum si felul in care se vor purta razboaiele, dar ma indoiesc sincer ca un ghid din 2019 poate cuprinde toate aspectele ce ar putea sa apara peste ani si ani. Comisia Europeana considera ca etica si competitivitatea sunt interconectate. La fel considera si Comisia celor 52 de experti. Si totusi, sunt destui cercetatori, care lucreaza efectiv in cercetarea, inovarea si dezvoltarea IA care considera ca abordarea UE e cel putin naiva, ca e absurd ca crezi ca poti deveni lider mondial in etica IA inainte de a fi lider mondial chiar in producerea si folosirea IA.

Asadar, parerile sunt impartite, mergand de la ”o abordare geniala” la “o sinucidere lenta”. Comisarii europeni au decis ca istoria va demonstra cine are dreptate. Hmmmmm…. nu stiu daca va mai incalzi pe cineva recunoasterea peste zece ani ca am pierdut sansa de a fi lideri in domeniu, asa cum sigur nu-i ajuta cu nimic pe greci recunoasterea FMI de azi ca impunerea politicii de austeritate a fost o mare greseala. UE trebuie sa fie competitiva la nivel mondial si economic, pentru doar dimensiunea sa politica nu o va salva pe termen lung. Nu vreau cinism in abordarile UE, dar nici nu pot sa fiu de acord ca numai cetatenii europeni sa plateasca singuri nota de plata.”
Renate Weber, eurodeputat ALDE

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri