Rezultatele obţinute de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani în misiunile executate în sezonul estival

În anul 2018, pe timpul sezonului estival, s-au desfăşurat multiple activităţi în spaţiul public, la care a participat un public numeros, fapt ce a impus adaptarea misiunilor de ordine publică din competenţa Jandarmeriei Botoşani, astfel încât să fie asigurată o capacitate corespunzătoare de acţiune şi intervenţie pentru menţinerea unui climat de normalitate, crearea condiţiilor necesare creşterii gradului de siguranţă al cetăţenilor, inclusiv gestionarea posibilelor situaţii de urgenţă. În această perioadă Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani a acţionat în scopul creşterii gradului de siguranţă publică, desfăşurării în condiţii normale a manifestărilor publice şi prevenirii şi combaterii faptelor antisociale prin modul profesionist de organizare şi executare a misiunilor de asigurare a ordinii şi siguranţei publice cu ocazia diferitelor manifestări publice/competiţii sportive, menţinerea ordinii şi siguranţei publice în sistem integrat cu efective din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani şi executarea de acţiuni punctuale în zone şi medii cu potenţial criminogen ridicat.

Începând cu sfârşitul lunii mai şi până la mijlocul lunii septembrie au fost organizate manifestări publice prilejuite de sărbători religioase (Rusaliile Ortodoxe/Catolice, Sf. Petru şi Pavel, Adormirea Maicii Domnului, Naşterea Maicii Domnului), manifestări expoziţionale (Târgul Expoziţional de Miei, Pielicele şi Produse Tradiţionale – Târgul Agro-Zoo), manifestări cultural – artistice cu participarea unui public numeros ( Festivalul Bujorului din com. Coşula, Turneul Muzical Naţional Centenar în mun. Botoşani, zilele comunelor Adăşeni, Suharău, Truşeşti, Havârna, Tudora, Călăraşi, Răchiţi, Durneşti, Mihălăşeni, Corni,Vlăsineşti, Prăjeni, Manoleasa, Stăunceni,Zilele oraşului Flămanzi, Festivalul „Floare Albastră” din com. Mihain Eminescu, Festivalul Usturoiului din com. Copălău, Festivalul Harbuzului din com. Lunca, SeptemberFest din municipiul Botoşani), competiţii sportive ( meciurile de fotbal din Liga I la fotbal ale F.C. Botoşani, meciurile din Liga III ale A.C.S. Sănătatea Darabani, meciurile din ligile inferioare de fotbal, şi nu în ultimul rând, cele 2 meciuri internaţionale de fotbal feminin disputate pe stadionul municipal Botoşani), manifestări de protest (în Piaţa Revoluţiei din municipiul Botoşani), manifestări promoţionale/comerciale, context în care s-a impus adoptarea de măsuri coerente şi adecvate pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice în zona lăcaşurilor de cult, arenelor sportive şi în locurile unde s-au organizat manifestările cultural-artistice.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani a acţionat şi în colaborare cu instituţiile specializate ale statului pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol/cinegetic şi a tăierilor ilegale de arbori pe raza judeţului Botoşani.

În perioada de referinţă, deşi elevii şi studenţii sunt în vacanţă, s-au derulat o serie de examene şi evaluări, respectiv Examenul pentru Evaluarea Naţională, cele două sesiuni ale Examenului de Bacalaureat, concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor declarate/rezervate în unităţile de învăţământ preuniversitar, Examenul Naţional de Definitivare în Învăţământ, Examenul de certificare a calificării profesionale a absolvenţilor învăţământului liceal, aspect care au implicat prezenţa activă a personalului operativ din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani în spaţiul public şi implicit în zona centrelor de examinare/corectare, pentru prezervarea climatului de ordine şi siguranţă publică.

În această perioadă, au fost executate 140 misiuni de asigurare a ordinii şi siguranţei publice, cu un efectiv de 730 de jandarmi, după cum urmează: 25 misiuni la manifestări de protest, 51 misiuni la manifestări cultural-artistice, 7 misiuni la manifestări comemorative/religioase, 10 misiuni la manifestări promoţionale/comerciale, 8 misiuni la manifestări sportive şi 39 misiuni pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în zona centrelor de examen/evaluare.

În ceea ce priveşte faptele de natură penală şi contravenţională constatate pe timpul executării misiunilor de asigurare a ordinii publice la diferitele manifestări care s-au desfăşurat în spaţiul public, jandarmii au constatat 94 de contravenţii, aplicând amenzi în valoare totală de 27.400 lei şi au întocmit acte de sesizare a organelor de urmărire penală în urma constatării a trei infracţiuni.