ROGOJEȘTI: Oul încondeiat – arta unui meșteșug unic care dă naștere acestei bijuterii Pascale – VIDEO/FOTO

VIDEO:

Meșteșugul încondeierii ouălor este și va rămâne o emblemă reprezentativă a unei forme de manifestare a culturii populare autohtone, un element de cultură spirituală specific românească.

Ouăle încondeiate de femeile care încă mai păstrează acest obicei unic reprezintă simbolul central al Sărbătorilor Pascale.

Împodobirea, închistrirea sau încondeierea s-a dezvoltat într-o asemenea măsură în mediul rural încât a ajuns la statul de adevarată artă. De struț, de găină, de rață sau chiar porumbel, meșterite cu migală și pasiune, micile bijuterii devin, în mâinile meșterilor care folosesc tehnici diferite, obiecte de patrimoniu.

O adevărată expoziție-atelier este deschisă în fiecare an la Biserica din satul Rogojești, comuna Mihăileni, cu ocazia Festivalului-Concurs de ouă încondeiate.

Organizat de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, în parteneriat cu Parohia ”Nașterii Maicii Domnului” Rogojești, Filiala Rogojești a Uniunii Ucrainenilor din România și Primăria comunei Rogojești, Concursul aduce județul Botoșani în centrul manifestărilor de gen, desfășurate în vatra satelor în care tradiția este păstrată cu sfințenie și transmisă din generație în generație.
Concursul a fost deschis sâmbătă, 6 aprilie, de meșteri consacrați care duminică își vor încuraja proprii copii sau grupele de copii pe care îi învață să conserve acest meștegug și să îl ducă mai departe.

GALERIE FOTO: