Se scumpeste RCA pentru persoane fizice, iar pentru firme devine mai ieftina

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat, joi, noile tarife de referinta pentru politele auto obligatorii (RCA) . Acestea sunt cu 4% mai mari pentru clientii persoane fizice, in timp ce pentru companii tariful mediu a scazut cu 5%.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de ASF joi, tarifele au fost calculate de Ernst & Young Assurance Services SRL.

„Tarifele de referinta au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independenta – Ernst & Young Assurance Services SRL – in functie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica), de varsta asiguratilor in cazul persoanelor fizice, precum si de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri).

Schimbarea relativa a primei de risc de referinta comparativ cu cea din tariful de referinta anterior nu este consistenta la nivelul tuturor categoriilor de autovehicule, existand atat scaderi, cat si cresteri de valoare”, se arata in comunicat.

Modificarile tarifelor de referinta estimate pentru fiecare segment de risc sunt generate, in principal, de evolutia daunalitatii in perioadele de referinta luate in considerare in cadrul celor doua exercitii de calcul.

Tariful de referinta mediu ponderat pentru persoane fizice este de 790 de lei, cu 4% mai mult decat cel inregistrat la calculul anterior. Pentru persoane juridice este de 1.660 de lei, cu 5% mai putin.