Situație gravă în spitalele din județ!

Medicul Iulian Preda, şeful Secţiei de chirurgie generală din cadrul Spitalului Judeţean „Mavromati” şi coordonatorul spitalelor în lupta cu Covid19 a declarat, marți, că situaţia cu care se confruntă în prezent judeţul Botoşani este foarte gravă.

„Acum este o filozofie simplă: se moare pe capete, scapă cine poate. Și este filosofia primul plecat, ultimul venit. Se eliberează un loc ca să ocupe celălalt. Acesta este marele adevăr despre medicina românească și mai ales medicina din Botoșani. Am spus anul trecut, nu ca tratament, am solicitat după tot ce am trăit eu personal, vaccinare obligatorie. Toată lumea a făcut mișto de povestea asta. Eu n-am spus că vaccinarea este un tratament, dar este o soluție în războiul cu această boală blestemată. Concluzia este că dacă nu vom colabora drept și loial între noi o să se ducă dracu’ tot sistemul și o să se moară pe capete. Trăim un război biologic”, a explicat medicul Iulian Preda, coordonatorul Secției de Chirurgie Generală a SJU.

Medicii sunt suprasolicitați, UPU este supraaglomerată, iar pacienții așteaptă ore întregi să se elibereze un pat. Criza de locuri se suprapune cu o criză de personal. Deși au solicitat detașarea unor medici din alte județe, autoritățile nu au primit încă un răspuns.

„Situația nu este deloc roz la Botoșani. Aseară, în Unitatea de Primiri Urgențe, erau bolnavi care așteptau de mai bine de 24 de ore un loc într-o secție. Sunt secții care sunt arhipline. (…) Nu este normal să rămână în Unitatea de Primiri Urgențe 35-40 de bolnavi pozitivi, care stau în cort, stau în containere, într-o secție UPU care este în reabilitare, nu are circuite, nu are spații. Spitalul Dorohoi a primit bolnavi pentru a mai degreva Unitatea de Primiri Urgențe.” a spus dr. Monica Adăscăliței, directorul DSP Botoșani.

„Noi acum facem medicina dezastrului. Raportat la numărul de cazuri, este același, ba chiar mai mare. Dacă data trecută am venit și am zis că pacienții au stat 24 de ore, acum vin și spun că stau de trei zile în Urgențe. 

La un moment dat, vom fi depășiți, fie că deschidem o secție, fie că deschidem două, fie că deschidem încă șapte spitale de acum încolo„,  a declarat medicul Ramona Guraliuc, coordonatorul UPU-SMURD.

Unii bolnavi sunt tratați în spații improvizate, în timp ce zeci de pacienți așteaptă, chiar și trei zile, în containerele din curtea Spitalului Județean, pentru a fi consultați.

Managerii spitalelor găsesc cu greu soluții pentru degrevarea personalului, aflat în deficit.

Limita noastră este maximă, suntem spital de fază I.

Vreau să vă anunț că dimineață erau trei locuri libere, probabil din decesele care au fost în timpul nopții. 17 bolnavi în zona de tampon. Acolo ar trebui să stea pacienții în așteptarea testului, adică 7 – 8 ore. Ăștia 17 erau deja confirmați și nu aveam unde să îi trimitem. Și mai erau 17 în containere, în UPU. Un alt spital care să ia în primire pacienții ăștia, să le acorde o asistență medicală de calitate, nu există în județul ăsta. Noi nu suntem ca la Suceava, care au patru, cinci spitale. Noi avem anestezie pe secție funcțională într-un singur spital din județ”, a spus medicul Radu Laurian, directorul medical al Spitalului Județean.

„Botoșaniul este celebru pentru trei, patru școli de postliceale. Unde dracu sunt creațiile acestor școli?

Și când vin aici se uită ca mâța’n calendar, nu știu ce e aia o seringă, să tragă o pereche de mănuși pe mână. Suntem disperați, acesta este marele adevăr”, a spus chirurgul Iulian Preda.

Astăzi au fost raportate 214 cazuri noi, dintre care 91 în municipiul Botoșani.

(Visited 2 times, 1 visits today)