Sumă-record pentru „Muza adormită” a lui Brâncuși. Mult peste cele 35 de milioane USD estimate de Christie’s

Una dintre cele mai cunoscute opere ale românului Constantin Brâncuși a fost vândută ieri la New York, într-o licitație a casei Christie\’s. „Muza adormită” a fost adjudecată pentru suma de 57,3 milioane de dolari devenind astfel cea mai scumpă piesă a celebrului sculptor român.

Cunoscută în lumea pasionaţilor de artă sub denumirea sa franceză „La muse endormie” este parte a unei colecţii rezultate din turnarea în bronz a variantei de bază din marmură. Mai exact, conform istoricilor şi criticilor de artă, Brâncuşi a creat piesa mai întâi din marmură – la Paris, în 1909 – realizând ulterior un mulaj după această operă. În mulajul respectiv au fost turnate alte şase „muze adormite” din bronz. Acestea nu sunt însă identice, artistul folosind tehnici diferite de turnare pentru fiecare în parte.

Anunţată de specialiştii Christie’s cu un preţ estimat undeva între 25 şi 35 milioane de euro, „La muse endormie” – înfăţişând un cap de femeie cu ochii închişi – a fost licitată până la suma de 57,3 milioane de dolari. Din nefericire, câştigătorul lictaţiei a dorit să rămână anonim.

http://www.capital.ro