Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” anunță începerea demersurilor pentru autorizarea unei filiale la Botoșani

Rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Tudorel Toader, a anunțat vineri la Botoșani că începe demersurile pentru extinderea Universității cu o filială la Botoșani.

Decizia a fost luată la cererea autorităților locale și după mai multe consultări și are ca motiv adresabilitatea foarte mare a tinerilor din Botoșani la Universitatea ieșeană. În prezent peste 2.000 de studenți înmatriculați la Iași au domiciliul în Botoșani.

„Vom întocmi dosarele necesare pentru autorizarea provizorie a următoarelor specializări: de laeconomie și administrarea afacerilor, informatioca, filozofie, drept, litere. Fiecare facultate are la rândul ei mai multe specializări. Vorbim de învățământ bugetat, de la buget. Am avut la Iași discuții cu decanii care și-au manifestat interesul și disponibilitatea de înființare a unei astfel de extensiuni de filiala. După discuția de astăzi ne-am consolidat voință comună de a proceda la autorizarea provizorie”, a declarat Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași.

Tudorel Toader a anunţat că documentația în vederea obținerii autorizației provizorii va fi depusă la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) după data de 1 decembrie, ulterior fiind necesară o hotărâre de guvern. Decizia celor de la Universitatea ieșeană a fost luată ca urmare a numărului mare de tineri botoșăneni, respectiv 2000 de tineri sunt studenţi ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. Locurile pentru viitorii studenți vor fi doar la buget.

„Sunt convins că vom ajunge la acel deziderat în care să avem înscrieri pentru facultățile Universității „Al.I.Cuza” în vara anului viitor pentru că avem toată deschiderea Colegiului „A.T.Laurian” și tot sprijinul Consiliului Județean, astfel încât în rei ani să avem și primii absolvenți ai Universității care vor desfășura cursuri la Botoșani”, a declarat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.

„Eu cred că este un demers extrem de important pentru județul nostru din punct de vedere social, pentru acești tineri care nu pot urma, din cauza situației materiale precare a familiei, cursurile superioare. Dar este și un demers care, pe viitor, va ajuta din punct de vedere economic, județul Botoșani”, a declarat deputatul Marius Budăi.

Primul concurs de admitere ar urma să fie organizat în vara anului 2021.

Tinerii vor putea să urmeze una din cele 6 facultăți la filiala botoşăneană a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”: Economie și Administrarea Afacerilor, Informatică, Drept, Psihologie, Litere și Filosofie.

Cursurile vor fi organizate la Colegiul Naţional „AT Laurian”.