Un botoșănean a fost prezent la Adunarea Generală a rețelei puneuropene Europe Direct (Praga)

În perioada 9 – 12 octombrie, Radu Căjvăneanu, coordonatorul Centrului Europe Direct Botoșani, a participat la Adunarea Generală a rețelei puneuropene Europe Direct care a avut loc Hotel Hilton – Praga.

În programul adunării au avut loc ședințe plenare despre prioritățile strategice ale Uniunii Europene în perioada 2020-2024. Au mai avut loc discuții pe ateliere despre relațiile cu alte rețele ale Uniunii Europene, bune practici ale cooperării cu presa locală și media socială, mobilizarea tinerilor multiplicatori/influenceri din media socială pentru a realiza o audiență extinsă, legăturile cu administrațiile locale sau regionale și cu reprezentanții societății civile în teritoriu precum și cu Parlamentul European.

Reprezentantul Centrului Europe Direct Botoșani a luat cuvântul în plenul primei zile a Adunării, făcând referire la un subiect de interes pentru consumatorii europeni, respectiv adoptarea, în perioada noului mandat, a unor decizii de la nivelul Uniunii Europene privind introducerea rețelelor de internet de tip 5G. El propus ca, înainte de adoptarea unor decizii la nivel european, să se procedeze la consultări cu toate părțile interesate, de exemplu municipalitățile sau asociațiile de consumatori. A mai cerut, de asemenea, să se efectueze studii medicale, aprofundate finanțate de Uniunea Europeană, pentru a se stabili cu mai multă exactitate efectul rețelelor 5G asupra sănătății oamenilor. Radu Căjvăneanu a primit răspuns în direct din partea Domnului Stephen Clark, director al birourilor de legătură din cadrul Direcției generale de comunicare a Parlamentului European, care a spus că problema este de natură a fi dezbătută, inclusiv în cadrul Parlamentului European. La rândul său domnul Richard Kuhnel, director pentru reprezentare și comunicare a Statelor membre în cadrul Direcției generale de comunicare a Comisiei Europene i-a răspuns că da, este posibil ș necesar să fie organizate dezbateri cu părțile interesate (municipalități, consumatori etc.) și de asemenea să fie finanțate studii medicale privind efectul rețelelor 5G asupra sănătății semenilor noștri. Reprezentantul Centrului Europe Direct Botoșani a participat, de asemenea, la un atelier privind relațiile cu alte rețele ale Uniunii Europene precum și la un alt atelier privind legăturile cu administrația locală și regională.

Au mai avut loc discuții despre combaterea schimbărilor climatice, dialogul cu cetățenii, siguranța frontierelor, Piața Unică Europeană, o interesantă expoziție cu exemple de bune practici din activitatea centrelor Europe Direct.