Un incendiu izbucnit de la coșul de fum a lăsat o familie cu trei copii fără acoperiș deasupra capului

O familie cu trei copii din comuna Suharău a rămas fără acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu, izbucnit în această după – amiază.

Cu toate că erau acasă, aceștia nu au observat incendiul. Alarma a fost dată de o vecină care a văzut acoperișul, construit din stuf, în flăcări.

După ce a bătut la ușa proprietarilor să le spună de incendiu, a sunat la 112 după ajutor.

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii voluntari din comuna Suharău, dar și un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

La sosirea forțelor de intervenție, ardea acoperișului casei, existând pericolul de propagare a flăcărilor la întreaga locuință. Pompierii au intervenit rapid și au împiedicat extinderea flăcărilor.

Cel mai probabil, incendiul a generat de un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea odată cu exploatarea coşurilor de fum, trebuie respectate următoarele reguli de prevenire a incendiilor:
– verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);
– curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
– tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
– îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
– păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului, astfel încât aceasta să nu fie mai mică de 10 cm.

(Visited 12 times, 1 visits today)