Cele mai citite

loader-image
Botoșani
22:20, 19 aprilie 2024
temperature icon 4°C
nori împrăștiați
Humidity 89 %
Wind 8 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 7 Km/h
Clouds Clouds: 33%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:16
Sunset Sunset: 19:08

Ultimele Știri

FOTO/VIDEO Un PRIMAR (DE)VOTAT! Astăzi: comuna COȘULA – partea aII-a

18 septembrie 2020 | Video

VIDEO:

Investițiile în infrastructura școlară din mediul rural este o necesitate tot mai mare în aceste vremuri când tinerii au nevoie de condiții decente pentru a rămâne în satele în care au crescut. Copiii lor au nevoie de școli moderne și sigure, cu apă și căldură, cu grupuri sanitare în interior și cu mobilier adecvat, astfel încât să nu se simtă inferiori colegilor lor de la oraș. Acesta este și motivul pentru care primarul comunei Coșula, Mircia Acatrinei, a accesat fonduri pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea unităților de învățământ de pe raza comunei pe care o conduce.

Printre aceste unități este și grădinița din satul Șupitca, în care Ministerul Dezvoltării a investit aproximativ 858.000 de lei pentru a transforma spațiile în care învață preșcolarii din localitate în unele luminoase, călduroase și primitoare.

Tot cu bani de la Guvern sunt realizate alte 3 investiții: Școlile cu clasele I-IV din satele Șupitca, Pădureni și Buda beneficiază de spații moderne, grupuri sanitare și centrale termice, astfel încât sutele de elevi care învață aici să aibă confort și siguranță.

O atenție deosebită a fost acordată și domeniului cultural, pentru care administrația locală a obținut finanțare pentru construcția unui cămin cultural și achiziționarea de instrumente muzicale și costume naționale pentru cele două formații locale: “Bujorelul” și “Pădureanca”.

Căminul cultural este realizat cu fonduri de la Compania Națională de Investiții și are o valoare de 5,7 milioane de lei.

Pentru a reduce riscul inundațiilor, cu ajutorul boldoexcavatorului achiziționat cu fonduri de la bugetul local, au fost refăcute mai multe canale care asigură preluarea scurgerilor de pe versanți și deversarea în cursurile de apă de pe raza comunei. Drumul comunal care străbate localitatea, asfaltat în toamna anului trecut, a fost completat de alte lucrări cu rol de prevenire a inundațiilor, efectuate de primărie.
În total au fost amenajațe 4.832 de metri de șanțuri și rigole, precum și podețele care asigură intrarea în gospodării. Investiția, în valoare de aproape 5 milioane de lei, a fost realizată din bugetul local și este extrem de importantă pentru localnicii care, în lipsa acestor rigole, au fost inundați ani la rând de scurgerile de pe versanți.

Unul dintre proiectele propuse în strategia de dezvoltare a comunei și realizate încă de anul trecut este intabularea sistematică gratuită realizată prin Programul Național de Cadastru și carte Funciară.

În această primăvară s-a lucrat intens la amenajarea parcării de la Mănăstirea Coșula, monument istoric emblematic pentru comunitate, dar și pentru întregul județ, aflat pe harta turismului ecumenic din țara noastră. Primarul Mircia Acatrinei spune că parcarea are o suprafață de aproximativ 1500 de metri pătrați, este realizată din piatră și permite accesul a cel puțin șase autocare și aproximativ 40 de mașini mici. Investiția, în valoare de 90.000 de lei, a fost realizată din fonduri proprii și cu resurse 100% locale, adică cu cei 60 de angajați ai Gospodăriei comunale.

Administrația locală are pe agendă și realizarea parcării și asfaltarea drumului de la Mănăstirea Zosin, un alt obiectiv emblematic pentru județul Botoșani. Investiția în valoare de 2,9 milioane de lei, va fi realizată imediat ce vor fi identificate și sursele de finanțare.

Deasemeni, se dorește realizarea unei baze sportive și a unei zone de agrement în comună.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri