Unirea Principatelor Române – 162 de ani/ Ceremonii restrânse, concerte şi spectacole în condiţii speciale

La Botoşani, aniversarea a 162 de ani de la Mica Unire vine cu o premieră pentru administraţia locală.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Doina Federovici, şi primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, vor depune, duminică, jerbe de flori la mormântul revoluţionarului paşoptist Nicolae Pisoski, cel care l-a propus pe Alexandru Ioan Cuza pentru a fi domnitor al Moldovei.

Monumentul funerar al lui Nicolae Pisoski se află în Cimitirul Eternitatea din municipiul Botoşani. „Este obligaţia noastră morală să ne cinstim înaintaşii. De Ziua Micii Uniri, vom aduce un pios omagiu personalităţii lui Nicolae Pisoski, revoluţionarul care a avut viziunea de a-l propune pe Alexandru Ioan Cuza drept domn al Moldovei. El a fost un revoluţionar cu adevărat progresist, un unionist convins şi de aceea se cuvine să-l cinstim şi să-l trecem la loc de cinste în istoria neamului nostru”, a declarat Doina Federovici.

De asemenea, autorităţile din Botoşani vor depune, duminică, coroane de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din faţa sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Totodată, Orchestra Populară „Rapsozii Botoşanilor” va susţine un concert special dedicat Zilei Unirii Principatelor Române.

Concertul „Unire-n cuget şi-n simţiri” va avea loc de la ora 15,00, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” din municipiul Botoşani, putând fi urmărit online pe contul de Facebook al orchestrei.

Pe scenă vor evolua soliştii de muzică populară Sofia Vicoveanca, Daniela Condurache, Laura Ştefănescu-Potoroacă, Elena Mândrescu, Petronela Rusu, Alina Huţu, Constantin Petrescu şi Loredana Călin.