VIDEO/ Efectele secetei și măsurile pe care la va lua Guvernul . Critici aduse programului de reabilitare a sistemului de irigații derulat în guvernarea trecută

VIDEO:

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros s-a întâlnit, astăzi, la Botoșani, cu producători locali și oficialități ale județului, cu care a discutat despre efectele secetei și măsurile pe care Guvernul le va lua pentru sprijinirea agricultorilor afectați de lipsa precipitațiilor, dar și de starea de urgență.

În contextul în care seceta a afectat aproximativ un milion de hectare de culturi agricole, în special în judeţele din sudul ţării, dar şi din zona Moldovei, Ministrul Agriculturii, Adrian Oros a declarat că agricultorii vor fi despăgubiți cu fonduri din bugetul statului, însă după finalizarea procesului de evaluare a pagubelor.

În aceste zone, culturile au fost calamitate în proporţie de 50%.
Ministrul a criticat programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigații derulat în guvernarea PSD.

„Avem un sistem de irigatii inceput acum patru ani, un program de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii, care daca ar fi fost reparat in mod corect si complet ar fi deservit cam doua milioane de hectare. Acest lucru nu s-a intamplat, se pare ca s-au reabilitat maxim 300-350 mii de hectare. S-au facut lucari proaste, incomplete si am constat asta cand am dat drumul la apa pe canale. S-au facut lucrari pe infrastructura principala acolo unde nu corespundea cu infrastructura secundara. Sunt si cauze legate de lipsa echipamentelor de udat a unor fermieri. Nu stiu care este situatia aici in Botosani, o sa evaluam. Aici discutam de situatia la nivel national”, declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

Potrivit oficialului, pentru reabilitarea sistemului naţional de irigaţii, ca infrastructură principală, au fost alocaţi, în acest an, 240 de milioane de lei, iar pentru reabilitarea infrastructurii secundare au fost alocate alte 43 de milioane de euro.