VIDEO/FOTO „MICA UNIRE” sărbătorită și la Botoșani

VEZI ȘTIREA ÎN FORMAT VIDEO:

Pe 24 ianuarie, în ziua în care s-au împlinit 162 de ani de la momentul în care s-a înfăptuit Mica Unire, președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, vicepreședinții Consiliului Județean Botoșani, Dorin Birta și Bogdan Dăscălescu, și primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, au depus câte o jerbă de flori la cavoul familiei Pisoski din Cimitirul Eternitatea, unde, potrivit istoricilor botoșăneni, „își doarme somnul de veci” și Nicolae Pisoski, cel care l-a propus pe Alexandru Ioan Cuza domn al Moldovei în noaptea de 3 spre 4 ianuarie 1859.

Cu această ocazie, istoricul col(r) Sergiu Balanovici a evocat personalitatea botoșăneanului care l-a impresionat până și pe marele istoric Nicolae Iorga și a citit necrologul publicat de presa vremii la moartea acestuia.

Evenimentul istoric a fost marcat duminică, și printr-un Simpozion organizat la Şcoala Populară de Arte „George Enescu” , în care colonelul Nicolae Pisoski a fost evocat de istoricul Bogdan Caranfilov. Acesta a fost urmat de lansarea unui volum de carte semnat de Mihai Chelărescu și de un moment artistic- patriotic susținut de cursanți ai Școlii Populare de Arte.

O oră mai târziu, autoritățile au participat la o ceremonie de depunere de coroane la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Bulevardul „Mihai Eminescu”
Ziua Unirii Principatelor Române s-a încheiat la Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botoșani, unde „Rapsozii Botoșanilor” au susținut Concertul „Unire-n cuget și-n simțiri”.

galerie foto: