VIDEO/FOTO Spectacol de gală în Codrii lui Eminescu! Botoșaniul a omagiat EXCELENȚA

VEZI ȘTIREA ÎN FORMAT VIDEO

Canotorii de top ai Botoșaniului au fost, astăzi, vedetele unui eveniment inedit, organizat special pentru ei de Consiliul Județean, Primăria și Consiliul Local Botoșani.

Lacul cu nuferi de la Ipotești a fost o mare scenă pentru marii campioni. Aici au urcat, rând pe rând, cei care au reprezentat cu mândrie România la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Portdrapelul țării, medaliată cu aur la proba de dublu vâsle feminin, Simona Radiș și Mugurel Semciuc, medaliat cu argint la proba de patru rame masculin, fără cârmaci, au fost premiați de Consiliul Județean cu 10.000 și respectiv 7.500 de lei.

„Dragi sportivi și antrenori, stimați invitați! Ne-am adunat cu toții aici pentru că „Botoșaniul omagiază excelența”. De data aceasta vorbim de excelența în sport, care nu este deloc străină de acest tărâm binecuvântat de Dumnezeu.
Sportul rămâne unul dintre cei mai buni ambasadori ai județului și ai României, iar Jocurile Olimpice de la Tokyo au demonstrat din plin acest lucru.
Pe scenă, în acest loc mirific și care poartă amprenta liricii eminesciene, se regăsesc personalități uriașe ale sportului mondial din mai multe generații: medaliați olimpici, campioni mondiali și europeni, antrenori geniali, dotați cu simț special de a detecta și șlefui cele mai valoroase „diamante” ale județului nostru. Sunt doar o parte dintre ei, pentru că unii, deși și-au dorit, din motive obiective, nu au putut ajunge astăzi aici. Noi, însă nu i-am uitat.
Botoșaniul este o resursă inestimabilă de valori. La ultimele Jocuri Olimpice, din cei 101 sportivi ai delegației României, 9 erau originari din Botoșani, au fost formați sau activează la cluburi din Botoșani. Vorbim de 1 din 11 sportivi care au evoluat sub tricolor la Tokyo. Este o proporție uluitoare. Iar dacă ne raportăm la faptul că la câștigarea a două dintre cele patru medalii olimpice ale României au contribuit din plin sportivii botoșăneni, avem imaginea vie a ceea ce reprezintă sportul botoșănean pentru olimpismul românesc”
, a declarat Doina Federovici, presedintele CJ Botosani.

Premiile au fost completate de Primăria și Consiliul Local, cu titlul Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani, care a fost acordată și antrenorilor care i-au descoperit și șlefuit pentru a străluci pe podium, Iulia și George Bulie. Aceeași distincție a fost oferită și antrenorului Ioan Asaftei, de la Clubul Sportiv Botoșani.

Și pentru că la Tokyo, 9 din cei 100 de sportivi au plecat sau au fost formați în Botoșani, toți cei 9, fotbaliști, canotori și luptători, dar și antrenorii lor, au primit distincții, astăzi, la Ipotești, din partea Consiliului Județean: canotorii Viviana Bejenariu, Mădălina Hegheș, Ciprian Huc, Dragoș Aiacoboae, fotbaliștii Andrei Chindriș și Eduard Marian Florescu, și luptătorul Alin Alexuc Ciurariu și antrenorii lor: Elena Iacob, Ioan Asaftei, și Marius Croitoru.

La evenimentul de excepție au fost invitați, iar o parte au și răspuns invitației, câteva dintre gloriile sportului românesc, originare din județul Botoșani: Elisabeta Lipă, Adelina Maria Buguș, Ioana Strugariu Crăciun, Georgeta Damian Andrunache, Simona Mușat, Sanda Toma, Ciprian Atomei.

„Vreau să le mulţumesc, totodată, oamenilor care au contribuit la succesul fiecăruia dintre dumneavoastră, adesea mai puţin vizibili. Performanța se clădește prin sacrificii și prin mulți ani de muncă și de aceea este admirabil ceea ce ați făcut pentru sportul botoșănean și cel românesc.
Dumneavoastră sunteți eroii la care noi ne raportăm. Aţi făcut un lucru extraordinar, aţi scris istoria sportului românesc, iar astăzi noi, în numele tuturor botoșănenilor, vrem să aducem un mic omagiu performanței.
Felicitări și mult succes în continuare!”
, a mai adaugat Federovici.

Festivitatea a avut loc în prezența mai multor oficialități ale orașului și județului și a fost presărată cu moment artistice de excepție, oferite de Fetele de la Botoșani și Mirel Manea.

(Visited 627 times, 1 visits today)