VIDEO/FOTO STAUCENI: “Şezătoarea strămoşilor” ediţia a XVII-a, un eveniment devenit tradiție

VIDEO:

La invitatia primarului Cozmin Epuraș și a gospodarilor din comună, toată suflarea plaiului stăucenean, din coasta Târgului Botşănilor, s-a adunat, asară, pi-nsarati, cu mic cu mare, la căminul cultural.

Pe la 18 ceasuri după cântători, gospodarii satului au făcut clacă și au pomenit Moșii de iarnă, cu bucate care mai de care…ca în zi de sarbatoare: ţuică îmbătrânită în tihna lemnului de dud, poale-n brâu ghiftuite cu brânză, sărmăluţe înfăşăte cu grijă în foi de varză, viţă sau podbal, toate petrecute numaidecât, cu un urciorde vin dârz cu mireasmă de căpşună pârguită.

Dacă pentru bărbati este prilej de socializare, Șezatoarea strămosilor- sau Festivalul Placintelor, cum a fost botezat, este, de 18 ani, cea mai mare provocare pentru gosodinele locului.

Și cum moldoveanul insoteste ospățul cu voia bună, s-a cântat și s-a jucat în hora satului, impreunp cu ansamblul folcloric „Muguri de fluier”de-acolo din bătătură, aşa cum le stă bine gospodarilor aşezaţi după tradiţia, datina şi obiceiul locului.

GALERIE FOTO:

(Visited 3 times, 1 visits today)