VIDEO/FOTO Un PRIMAR (DE)VOTAT! ASTĂZI: COMUNA MITOC – prima parte

VIDEO:

Comunele de la granița Uniunii Europene s-au dezvoltat încet, dar sigur, însă numai datorită oamenilor care s-au aflat la cârmă și care au muncit pentru a scoate localitățile din sărăcie și anonimat.

Comuna Mitoc nu face excepție. Localitățile de pe malul râului Prut au început să se dezvolte și să se transforme pe măsură ce banii au fost aduși, prin diferite forme, pentru diferite investiții.

Cu expeertiza și spijinul necesar, primarul Ioan Galiț a stabilit priorităţile în infrastructură – apă potabilă, canalizare şi drumuri și a transformat obiectivele în realizări.

Pas cu pas, proiect cu proiect, fiecare obiectiv a fost îndeplinit. Unele urmează să se finalizeze, altele sunt pe lista investițiilor viitoare.

Cele mai importante investișții într-o localitate rurală sunt cele în infrastructură. O localitate care are apă, canalizare și drumuri bune, poate atrage mai usor investitori și astfel economia locală are mai muLte șanse.

De aceea demersurile primarului Ioan Galiț au vizat atragerea de fonduri pentru reabilitarea drumurilor comunale și sătești.

Drumul comunal 9 din satul Horia a fost modernizat anul trecut pe o distanșă de 4,2 km, cu suma de 2,2 milioane de lei.

În acest an au continuat lucrările de asfaltare a celor 16 drumuri de interes local, pe o lungime de aproximativ 7 de km. Proiectul, în valoare de aproximativ un milion de euro, mai exact 4,15 milioane de lei, este realizat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL 2) și oferă locuitorilor din Mitoc, pentru prima dată în istoria comunei, drumuri moderne care îi ajută să acceseze mai ușor instituțiile de interes public și localitățile din vecinătate.

O altă bucurie pentru localnici este extinderea rețelei de alimentare cu apă. În viitorul apropiat, sătenii din Horia nu mai sunt nevoiți să care apa de la fântână pentru că autoritățile locale au adus apa la poartă. Cu un efort financiar de 548.000 de lei, bani alocați exclusive de la bugetul local, apa va fi pompată până la locuitorii din zonele înalte. Lucrările vor începe în acest an și vor aduce beneficii semnificative întregii comunități, din punct de vedere social, sanitar, dar și de mediu .

Anterior, în anul 2018, au fost finanțate lucrări de proiectare si executie foraj hidrogeologic de alimentare cu apă a comunei Mitoc, prioict în valoare de 137.000 de lei.

Și tot din bugetul local au fost alocate sume pentru împrejmuirea sediului primăriei, pentru pietruirea unor drumuri sătești, pentru reabilitarea unor izvoare sau pentru achiziția de utilaje necesare lucrărilor edilitare. La acest ultim capitol, investițiile depășesc 1 milion de lei. Primăria și serviciile sale au fost dotate, astfel, cu un tractor, o vitanjă, o remorcă, un autogrder și o lamă pentru zăpadă, o sărăriță și o perie de asfalt.

Și nu în cele din urmă, pentru siguranța populației, primarul Ioan Galiț și echipa sa administrativă au gândit un proiect de reabilitare si modernizarea rețelei de iluminat public, în valoare de 135.000,00 Iei. Acesta a fost pus în practică încă de anul trecut, atsfel încât corpurile de iluminat cu eficiență redusă au fost înlocuite cu aparate de tip LED, mult mai eficiente.

Iar primarul Ioan Galiț nu se oprește aici. În agenda sa de lucru există o altă listă cu investiții pentru comuna Mitoc. Dintre toate, cele mai importante sunt cele care vizează completarea și eextinderea unor lucrări la infrastructură. Adică modernizarea prin asfaltare a drumurilor de interes local și înființarea și modernizarea rețelei de aimentare cu apă, pentru acesta din urmă suma ridicându-se la 17,2 milioane de lei.