VIDEO/FOTO Un PRIMAR (DE)VOTAT! ASTĂZI: Comuna RĂUSENI – partea a II-a

VIDEO:

Educația elevilor este prioritară pentru orice societate, cu atât mai mult pentru comunitățile rurale. Elevii din comuna Răuseni nu mai sunt dezavantajați față de colegii lor de la oraș. Și asta pentru că, în ultimii ani, autoritatea locală a căutat soluții pentru modernizarea spațiilor în care se desfășoară procesul educațional.Efortul primarului Maria Jîjie s-a concentrate pe asigurarea unor condiții decente de învățare elevilor din comna Răuseni: școli cu apă curentă și curent electric, școli reabilitate, cu toalete în interior, confort termic, igienă corespunzătoare, școli care să functioneze în cladiri păzite, sigure, cu toate avizele ncesare.

Prin urmare, cu fonduri guvernamentale școlile și grădinițele din comună au fost reabilitate la standard europene.

Grație fondurilor alocate de Guvern prin Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa a doua (PNDL II), două școli și o grădiniță au beneficiat de lucrări de reabilitare a spațiilor destinate procesului de învățământ.
Clădirile vechi sunt mai sigure și mai primitoare, instalațiile sunt noi și funcționale, iar elevii se bucură de spații moderne.

O astfel de investiție a fost realizată în satul Doina, pentru 50 de elevi. Cu un efort financiar de 842.000 d lei, Școala generală din localitate clădirea a fost consolidată și racordată la rețeaua de apă și canalizare, a fost dotată cu instalații termice interioare și centrală termică cu combustibil solid, a fost înlocuită învelitoarea acoperișului, instalațiile electrice și pardoselile și a fost montată tâmplărie PVC.

Lucrări similare vor fi efectuate și la Școala Generală Rediu din comuna Răuseni, unde învață peste 60 de elevi și pentru care au fost alocate fonduri de peste 1 milion de lei. Termenul de finalizare este 4 decembrie 2021.

Și clădirea Grădiniței nr. 1 va fi reabilitată și modernizată cu fonduri PNDL II. Aceleași lucrări sunt efectuate la spațiul care găzduiește 30 de preșcolari din zonă. Investiția, în valoare de aproximativ 800.000 lei, se va finaliza în această toamnă, spune primarul Maria Jijie.

40.000 de lei din bugetul local au fost alocați pentru reparația Școlii din Stolniceni, iar 92.000 de lei au fost alocați împrejmuirii terenului și reparațiilor acoperișului Școlii Pogorăști din comuna Răuseni.

Pentru că sprijină activitatea culturală edilul și echipa sa au depus la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale un proiect de reabilItare, modernizare și dotare a caminului cultural din comuna Răuseni.

Acesta are o suprafață de 335 de metri pătrați și găzduiește activități culturale și sociale la care participă toate generațiile de locuitori din cele 5 sate.

Investiția, în valoare totală de 2,4 milioane de lei se va finaliza în anul 2021.

Și tot prin grija primarului Maria Jîjie, alți bani europeni au fost atrași în comună. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a finanțat cu 330.000 de lei un proiect prin care a fost amenajat un teren de sport.