VIDEO/FOTO Un PRIMAR (DE)VOTAT! ASTĂZI: Comuna RĂUSENI – prima parte

VIDEO:

O comună civilizată are infrastructura bine pusă la punct și oferă locuitorilor un nivel de trai corespunzător. DIn acest principiu, primarul comunei Răuseni Maria Jîjie, a accesat programe cu diverse surse de finanțare pentru a implementa proiecte care să aducă prosperitate întregii comunități.

Prioritizarea investiţiilor este un demers important pentru administraţia publică locală. Primele obiective importante în comuna Răuseni sunt modernizarea și dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea economică și dezvoltarea serviciilor publice. Odată atinse, acestea vor atrage noi investiţii.

În ultimii ani, autoritatea locală a atras sume consistente pentru implementarea unor proiecte de infrastructură școlară, culturală și sportivă, dar și pentru îmbunătățirea accesului la serviciile publice de bază pentru populația rurală din comună.

De mai bine de 3 ani, locuitorii satelor Rediu și Stolniceni beneficiază de apă în sistem centralizat, după ce rețeaua a fost prelungită și în localitățile lor. Investiția a fost realizată prin programul Național de Dezvoltare Locală și a costat aproximativ 2 milioane de lei, bani alocați de la bugetul de stat.

Una dintre cele mai importante și necesare realizări este înființarea sistemului de canalizare și a unei stații de epurare în satul Răuseni. Lucrarea a început în 2017 și are termen de finalizare anul 2021.
În valoare de 8,9 milioane de lei, aceasta este finanțată de Ministerul Dezvoltării prin PNDL 2 si aduce condiții normale de trai pentru 1.200 de locuitori. Asta va însemna bucătării și băi moderne, ca în marile orașe, pentru toate gospodăriile racordate la rețeaua de canalizare. Prin urmare, toaleta din fundul curții va deveni, în viitorul apropiat, o legendă, pentru că investiția prevăzută în strategia de dezvoltare a comunei Răuseni, permite mai mult confort și un standard mai ridicat de viață, care va menține populația în spațiul rural.

Cu bani de la bugetul local, modernizarea se face cu pași mărunți, dar siguri, atunci când la cârma comunei se află un bun gospodar. Astfel de investiții au fost făcute pentru reabilitarea si eficientizarea parțiala a sistemului de iluminat stradal. Cu 520.000 de lei, lămpile vechi au fost înlocuite cu unele noi, de tip LED, mult mai ieftine și cu un consum scăzut, care aduce economii la bugetul local. Dar cel mai important este că scopul principal al investiției îl reprezintă siguranța cetățenilor, mult mai mare în condițiile actuale.

Taxele și impozitele locale s-au întors, sub diverse forme, la populație. Spre exemplu, 5.000 de lei au fost alocați pentru achiziționarea unui defibrilator pentru dispensarul uman, iar 18.000 de lei pentru achizitionarea unui GPS.

Alte fonduri au fost direcționate pentru întreținerea curentă a drumurilor comunale și sătești , pe care au fost efectuate lucrări de pietruire.