VIDEO/FOTO Un PRIMAR (DE)VOTAT! ASTĂZI: Comuna TODIRENI – prima parte

VIDEO:

Grija pentru comunitate este mai presus decât orice interes, cel puțin în comuna Todireni, acolo unde administrația locală a realizat, în ultimii ani, o serie de proiecte care vizează creșterea calității vieții locuitorilor săi.

Pentru ca oamenii să nu se aprovizioneze doar cu apa din fântâni, sursă care nu este întotdeauna sigură și suficientă, la inițiativa primarului Petru Toma comuna Todireni a construit o rețea de canalizare și un o stație de epurare a apelor uzate.

Proiectul, realizat cu ajutorul fondurilor europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, aduce celor gospodăriilor și instituțiilor din cele 4 sate acces la utilitățile de bază și, în acest fel, și condiții civilizate de trai. În lipsa acestui sistem evacuarea apelor uzate provenite din gospodării se realiza la suprafața terenului, prin scurgeri la rigole, sau prin infiltrarea în sol, prin intermediul haznalelor nevidanjabile, ceea ce ducea la poluarea solului și respectiv a pânzei de apă subterană, precum și a cursurilor de apă de suprafață.
Au fost realizati 16 km de rețea de canalizare și o stație de epurare cu două module de epurare biologică.

Îmbunătățirea infrastructurii este prioritară pentru actuala administrație locală care a căutat surse de finanțare pentru modernizarea drumurilor comunale și sătești  care să asigure accesul populației către principalele obiective de interes public, dar și în satele componente.

Modernizarea drumurilor locale în satul Iurești a fost posibilă cu fonduri europene allocate prin Programul National de Dezvoltare Rurală, iar pentru modernizarea drumurilor locale din comună, administrașia local a obținut finanțare de la Guvern, prin Programul național de Dezvoltare Loacală- etapa a doua. Anul viitor, locuitorii din comună vor circula pe drumuri bune, făra gropi și noroi.

Și pentru că își dorește să o comună europeană, ai cărei cetățeni să fie în maximă siguranță,  primarul Petru Toma  a modernizat și rețeaua de iluminat public. Corpurile de iluminat cu eficiență redusă au fost înlocuite cu aparate de tip LED, mult mai eficiente. În plus,  principalele străzi dar și instituțiile de interes public, sunt supravegheate video prin sistemul care se implementează în această perioadă și pentru care au fost alocați peste 73.000 de lei.

Administrația locală a tranformat comuna Todireni într-o comuna smart. Locitorii de aici au internet de mare viteză gratuit şi se pot conecta fie că se află pe stradă, în locuri publice, sau în sediul unor instituții cum ar fi primăria, dispensarul sau biblioteca. Elevii participă acum foarte uşor la cursurile şcolii online și comunică mai ușor cu părinții lor plecați în străinătate. 12 de puncte de acces prin WI-FI au fost instalate în toată comuna, echipamentele de ultimă generație fiind  achiziționate cu 15 mii de euro, și au fost instalate în principalele centre de interes public din localitate. Investiția a fost atrasă de administrația locală printr-un program finanțat integral de Uniunea Europeană.