VIDEO/FOTO Un PRIMAR (DE)VOTAT! ASTĂZI: COMUNA VACULESTI – prima parte

VIDEO:

Un viitor mai bun are nevoie de investiții trainice, pe care să se clădească, apoi, o economie sănătoasă, generatoare de venituri și de bunăstare. Și nu doar în mediul urban.

Pe acest principiu, în comuna Văculești s-au făcut investiții care să creeze condiții de dezvoltare continuă.

Primarul Sorin Gângă este unul dintre puținii edili din județul Botoșani care, împreună cu echipa din administrația locală, a făcut investiții pentru viitor. Pentru viitorul localnicilor, pentru un trai mai bun intr-o comuna de nivel european.

Cu fonduri guvernamentale a făcut un plan de urbanism general al Comunei Văculești. A extins zona intravilană, astfel încât aceasta să devină atractivă pentru agenții economici care ar dori să își deschidă afaceri în zonă, sa creeze locuri de munca si sa genereze venituri la bugetul local.

A accesat proiecte pentru a crea infrastructura necesară: apă, drumuri, curent electric, internet și, în viitorul apropiat, si gaze naturale.

În comuna Văculești sunt mai multe șantiere deschise. Unul dintre acestea, finanțat cu fonduri europene va aduce apa potabilă și canalizarea în casele locuitorilor din comună.

Cu fonduri guvernamentale, administrația locală a forat 4 puțuri de mare adâcime care asigură rezerva de apă necesară în perioadele secetoase în 4 bazine de stocare.

Mai multi kilometri de drumuri care străbat comuna au fost modernizate, astfel încât locuitorii comunei Văculești au acces la principalele obiective de interes public, dar și la propriile locuințe.

Cu fonduri guvernamentale și fonduri proprii, s-a asfaltat drumul sătesc din Saucenița, și se află în procedură de licitație peste 20 de km de drumuri comunale și sătești din comună. Celelalte au fost pietruite și șanțurile reprofilate, iar în acest an s-a întocmit documntația pentru modernizarea a îcă 9 km de drumuri sătești. Asfalt se toarnă și pe cei aproape 2 km de drum sătesc din cătunul Prelipca.

Și tot cu bani de la bugetul local a fost extinsă rețeaua de electrificare pe o distanță de 3,2 km, între Saucenița și Dealu Mare, astfel încât cei care au construit sau vor ă construiască în zonă aibă și această utilitate.

Și, pentru siguranța locuitorilor, tot cu fodurile primăriei a fost modernizată rețeaua de iluminat public în toată comuna. 800 de lămpi cu LED, au înlocuit vechile lămpă cu consum ridicat. Mult mai eficiente energetic, acestea aduc economii la bugetul local, astfel încât banii să poate fi investiți în alte proiecte. Cum are fi cele 5 stații de călători, amplasate în comună.

Prin implicarea directă a primarului Sorin Gângă, proprietarii de terenuri și ferme nu mai trebuie să se deplasezze la Dorohoi pentru a depune cererile pentru subvenții, pentru că acum au în comuna lor un birou APIA.

Pe lista de priorități a primarului mai este și achiziționarea unui buldoexcavator sau utilaje pentru gospodărire comunală , proiect care alșteaptă finanțare din fonduri europene, la car eprimpria va contribui cu o cotă din bugetul local,

Comuna Văculești are un avantaj pe care administrația locală îl transformă în beneficiu pentru populație. Comuna este traversată de magistrala de gaz metan,iar primarul a propus Guvernului să finanțeze înființarea unei rețele de aducțiune gaze naturale. Studiul de fezabilitate este finalizat, toate avizele sunt obținute, urmând ca aceastsă investiție să intreîn proceduri de licitație pentru desemnarea operatorului de rețea, spune primarul Sorin gîngă.

Și pentru că mai are un avantaj- acela de a fi situată foarte aproape de municipiul Dorohoi, comuna Văculești va avea, în curând, și blocuri ANL. Adminstrația locală a propus construirea unui imobl cu 16 apartamente pentru tinerii care au ales să rămînă în comună pentru a pune umărul la dezvoltarea ei.