VIDEO/FOTO Ziua IEI sărbătorită la Vârfu Câmpului

VEZI ȘTIREA ÎN FORMAT VIDEO

Dacă ar putea să povestească, în dulcele grai românesc, ar spune povești fascinante despre neamul nostru, despre glia noastră, despre tradițiile noastre, despre istoria și rădăcinile noastre. Povești scrise pe in, bumbac, borangic și mătase, cu acul și ața, de țăranii români.

Este o adevărată dovadă de statornicie a poporului care a creat-o și pe care îl înfrumuseţează, făcându-l unic între popoarele lumii!

Ia tradițională este și va rămâne, pentru români, un simbol național, care leagă generații. O punte între trecut, prezent și viitor, dovadă a trăiniciei și continuității.

De aceea se cuvine să o cinstim, așa cum merită orice tezaur pe care îl moștenim de mii de ani. Ca pe o datorie morală, sau măcar în zilele de sărbătoare.

Și să o preamărim așa cum se obișnuiește de câțiva ani, de Sânzîiene. Așa cum au făcut și femeile social–democrate, iubitoare de valori autentice.

Au intrat, mai întîi, în templul sacru al tradiției populare, la Muzeul Etnografic amenajat la Școala George Hazgan din comuna Vârfu Câmpului. Acolo unde fiecare obiect, folosit de strămoșii noștri, este o bucățică din România și fiecare poveste pe care o spune este, de fapt, o călătorie în timp.

Așa cum au făcut și bunicii și străbunicii noștri, și toate neamurile creștine din toate timpurile, și generația de astăzi poartă, cu mîndrie, ia, mai ales la biserică. Și nu întâmplător. Prețiosul tezaur este croit în formă de cruce, simbol al credinței, dintr-o singură bucată de pânză, cu o deschizătură în partea de sus. Ceea ce arată , așa cum spun preoții, că ia este mai mult decât un obiect vestimentar tradiţional: este un dor aşezat pe o pânză albă ce împodobeşte trupul, templu al Duhului Sfânt.

Și pentru că în spațiul românesc tradiționalul și spiritualitatea sunt împletite armonios, femeile social democrate s-au adunat la Șezătoare, la Fântâna lui Neica din Pădurea satului.

A fost purtată și de săraci și de bogați, în egală măsură și de regine, și de țăranii simpli. A fascinat pictori, fotografi, personalităţi şi designeri din ţară şi de peste hotare. Motiv de mândrie națională, Ia este brandul nostru de țară și identitatea noastră culturală, unică, inimitabilă, sacră.

(Visited 924 times, 1 visits today)