Ziua cea mare pentru Guvernul Ludovic Orban: trece sau nu trece?

După o perioadă mai lungă decât se estima inițial, a sosit ziua votului de învestitură pentru Guvernul Orban. Pentru PSD și Viorica Dăncilă miza amânării unui verdict este legată de votul din 10 noiembrie: cine se află la Palatul Victoria va organiza primul tur de scrutin pentru prezidențiale.

Ziua cea mare pentru Guvernul Ludovic Orban. Primul test este dacă va fi sau nu cvorum în Parlament. Cel de-al doilea test va fi la vot. Ludovic Orban a estimat că Guvernul liberal va trece cu 237-243 de voturi.

Președintele PNL a purtat negocieri atât pentru asigurarea cvorumului de ședință, după ce și Pro România și PSD au spus că nu participă, cât și pentru obținerea celor 233 de voturi necesare învestirii cabinetului.

Premierul desemnat se declară optimist şi spune că partidul este pregătit să facă faţă şi unor „tertipuri” procedurale de care PSD s-ar putea folosi pentru a amâna votul de învestitură.

„Suntem încrezători, în ciuda boicotului PSD, pe care nu-l înțelegem. Este un mod urât de a ieși din scenă. Am încrede că mâine vom da României un guvern legitim care să se apuce de treabă din prima zi”, a declarat duminică Ludovic Orban.

Întrebat despre atitudinea Pro România și dacă vor exista parlamentari din acest partid care vor veni pentru a asigura cvorumul, liderul liberal s-a limitat să spună doar atât: „Veți vedea mâine”.

Victor Ponta, liderul Pro România, a declarat sâmbătă seară că parlamentarii formațiunii sale nu votează guvernul Ludovic Orban dar că se gândesc să intre în sală să asigure cvorumul de ședință cu condiția ca Orban, să-i schimbe pe cei 3 miniștri care au primit aviz negativ după audierile din comisiile parlamentare.

Viorica Dăncilă a anunțat sâmbătă tăieri de capete în PSD, în cazul în care vor fi social democrați care vor vota învestirea Guvernului Orban. „Cei care se dau cu Orban să se mute acolo, la partidul foarfece”, a spus Dăncilă la Arad.

De partea cealaltă, PNL poartă ultimele negocieri cu parlamentari din PSD și Pro România pentru a-i aduce la votul de învestitură de luni. A fost emisă o circulară în PNL, USR și PMP prin care deputații și senatorii formațiunilor politice sunt somați să nu lipsească sub nicio formă luni la vot.

SURSA /www.realitatea.net

(Visited 1 times, 1 visits today)